Székesfehérvári Törvényszék - Nem jogerős ítélet természetkárosítás bűntette miatt

A Székesfehérvári Járásbíróság a mai napon a vádlottat folytatólagosan elkövetett természetkárosítás bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt egy évi börtönbüntetésre ítélte, valamint kötelezte az eljárás során keletkezett bűnügyi költség megfizetésére. A börtönbüntetés végrehajtását két évi próbaidőre felfüggesztette, az elkövetés eszközét elkobozta. 
 
Az ítéletben megállapított tényállás szerint a székesfehérvári panelház kilencedik emeletén lakó vádlott 2014. december 6-án dél körül lakásából egy általa készített seprűből és műanyagcsőből álló eszközzel kinyúlt, és az épülethez kapaszkodó rőt koraidenevérekből (nyctalus noctula) négy egyedet lesöpört. Az egyenként 25.000,-Ft eszmei értékű állatok a földre zuhantak, majd elpusztultak. Ezt követően, 2014. december 24-én kora délután a vádlott az előbbivel megegyező módon az erkélye feletti résben fészkelő denevéreket söpörte le. A lehullott denevérek közül 11 állat elpusztult, 19 ugyan életben maradt, de egy egyednek a szárnya eltörött.
 
Az ítélet nem jogerős, ellene a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbezést jelentett be.
 
Székesfehérvár, 2017. október 12.
 
Székesfehérvári Törvényszék Sajtóosztály