Szekszárdi Törvényszék - Ítélet a zombai szexuális erőszak bűntettében

A Bonyhádi Járásbíróság 4 év 5 hónap fegyházbüntetésre és a közügyek gyakorlásától 5 évi eltiltásra ítélte a zombai szexuális erőszak elkövetőjét, valamint elrendelte a vádlottal szemben rablás bűntette miatt kiszabott 5 évre felfüggesztett 2 év börtönbüntetés végrehajtását is.
 
A vádlott élettársával élt közös háztartásban, ahová 2016. szeptemberében - kapcsolatának megromlása miatt - hazaköltözött az élettárs előző kapcsolatából származó, nagykorú lánya.
A vádlott a sértett hazaköltözését követően naponta szexuális ajánlatokat tett neki, aki mindig elutasította a vádlott közeledését. A vádlott azonban a sértett ellenállásának megtörése érdekében 2016. decembertől  2017. februárig lelakatolta a sértett szobájában lévő kályhát és leszerelte a szoba ajtaját, annak érdekében, hogy a hidegben fázó sértett a vádlottal szexuális kapcsolatot létesítsen. A sértett mindezek ellenére nem közösült a vádlottal.
2017. február 28-án a hajnali órákban a sértett ittas állapotban tért haza, majd lefeküdt a szobájába aludni, azonban a vádlott utána ment és ismét szexuális ajánlatot tett neki. A sértett ekkor is elutasította a vádlott közeledését, aki a sértett nyakára tekert egy gurtnit, mellyel fojtogatni kezdte, közben kijelentette, hogy a sértett „most a szexrabszolgája lesz”. A sértettnek sikerült kiszabadulni a gurtni szorításából, mire a vádlott magához vett egy láncot, melyet hirtelen mozdulattal a sértett nyakára tekert és az ágyra lökte, de a sértett ismét kiszabadította magát. Ekkor a vádlott mérgében elővett egy kisbaltát, mellyel többször hátulról fejbe vágta a sértettet, majd karjánál fogva lefogta és közösülési szándékkal magához szorította. A sértett a bántalmazás miatt a közösülésbe szóban beleegyezett, de megkérte a vádlottat, hogy engedje ki előtte WC-re. A vádlott ekkor elengedte az erősen vérző sértettet, aki kiszaladt a kerti wc-re, miközben a sértett édesanyja értesítette a rendőrséget és távol tartotta a vádlottat a wc-től, így a vádlott a bántalmazást nem tudta fojtatni.
 
A sértett a bántalmazás következtében könnyű sérüléseket szenvedett, azonban a bántalmazás – tekintettel a vádlott által használt eszközre és a bántalmazással érintett testrészek elhelyezkedésére – alkalmas lehetett volna súlyosabb sérülések kialakulására is, melyek elmaradása kizárólag a véletlennek volt köszönhető.   
 
A bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki az első cselekmény miatt hozzátartozó sérelmére elkövetett szexuális kényszerítés bűntettének kísérletében, a második cselekmény miatt hozzátartozó sérelmére, erőszakkal elkövetett szexuális erőszak bűntettének kísérletében és súlyos testi sértés bűntettének kísérletében, mely bűncselekmények büntetési tételkerete a halmazati elkövetés miatt 5-10 évig terjedő szabadságvesztés.
 
A bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott kórosság mértékét el nem érő szellemi leépülését és személyiségzavarát, a részbeni beismerő vallomását és megbánó magatartását, ugyanakkor súlyosító körülmény a többszörös halmazati elkövetés, az önhibájából eredő ittas állapot, a büntetett előélet és a felfüggesztett börtönbüntetés hatálya alatti elkövetés.
 
Az ítélet nem jogerős, az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fenn, a vádlott és a védő enyhítésért fellebbezett. A bíróság a vádlott előzetes letartóztatását a másodfokú eljárás lezárultáig fenntartotta, mely végzés jogerős.
 
Szekszárd, 2018. március 8.
 
Szekszárdi Törvényszék Sajtóosztály