Szolnoki Törvényszék - Felfüggesztett börtönre ítélték a kalauzt bántalmazó román férfit

A Szolnoki Törvényszék másodfokú ítéletével jogerősen lezárult annak a büntetlen előéletű román férfinak a büntetőügye, aki az év első napján a Budapest-Keleti pályaudvarról Békéscsabára tartó gyorsvonaton jegy nélkül utazott, majd ököllel arcon ütötte az ezt sérelmező kalauzt.
 
A férfi 2018. január 1-jén fél tíz körül a szolnoki pályaudvaron szállt fel a szerelvényre. Nem volt jegye, ezért a kalauz felszólította, hogy szálljon le. A férfi a következő állomáson leszállt, de amikor a vonat tovább indult, utána szaladt és ismét felugrott. A forgalomirányító, ezt látva megállította a szerelvényt, amiről a vádlott és a jegyellenőr is leszállt. A férfi újra vissza akart szállni, de a kalauz elé állt, hogy ezt megakadályozza, ezért a férfi egy hirtelen mozdulattal, ököllel arcon ütötte.
 
A Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint a kalauz, mint a közösségi közlekedési eszközt működtető gazdálkodó szervezetnél végrehajtói feladatot ellátó személy e tevékenysége során közfeladatot ellátó személynek minősül. Az pedig, aki jogszerű eljárásában erőszakkal akadályozza, bűncselekményt, közfeladatot ellátó személy elleni erőszakot követ el.
 
A vádlottat 2018. január 3-án állította bíróság elé a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség, a Szolnoki Járásbíróság pedig aznap ítéletet hozott. A férfit közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt 1 év 8 hónap – végrehajtásában 2 évi próbaidőre – felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. 
 
Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője azonban a kiszabott büntetés enyhítése érdekében fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott.
 
A Szolnoki Törvényszék 2018. október 2-án meghozott másodfokú határozatában az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét helybenhagyta. A döntés jogerős. 
 
Szolnok, 2018. október 11.
 
Szolnoki Törvényszék Sajtóosztály