Szolnoki Törvényszék - Meg akarta spórolni a gépjármű tulajdonjog-átírás költségét, intellektuális közokirat-hamisításért pénzbüntetésre ítélték

A Jászberényi Járásbíróság 2017. július 4-én meghozott, aznap jogerős ítéletével intellektuális közokirat-hamisítás bűntettében mondta ki bűnösnek és 100.000 Ft pénzbüntetésre ítélte azt az ötvenéves jászárokszállási asszonyt, aki azért, hogy az általa megvásárolt személygépkocsi átírásának költségét megspórolja, megtévesztette az okmányirodát. Adásvételi szerződés helyett egy valótlan tartalmú üzembentartói szerződést nyújtott be a hivatalba, amit a kocsi utolsó ismert tulajdonosa nevében maga írt alá. Kezdetben azt hihette sikerrel járt, mert az okmányiroda üzembentartóként bejegyezte a közhiteles nyilvántartásba.
 
A hatályos jogszabályok szerint gépjárművásárlás esetén a vevőnek az adásvételi szerződés keltétől számított 15 naptári napon belül át kell íratnia a gépjármű tulajdonjogát az okmányirodában. A tulajdonjog-átírás azonban költséges folyamat: fizetni kell az eredetvizsgálat elvégzéséért, a törzskönyv és a forgalmi engedély kiállításáért, és az átírási illetéket is meg kell téríteni, mindezek együttes összege az ötvenezer forintot is meghaladja. 
 
Az asszony ezen költségeket kívánta megspórolni, amikor miután 2016 nyarán egy ismeretlen személytől személygépkocsit vásárolt 2016. augusztus 24-én nem az ezen ismeretlen személlyel megkötött adásvételi szerződéssel, a gépjármű tulajdonjogának átírása céljából kereste fel a Jászberényi Kormányhivatal okmányirodáját, hanem egy valótlan tartalmú üzembentartói szerződést nyújtott be, ami szerint a kocsi utolsó bejegyzett tulajdonosa üzembentartói jogokkal ruházta fel őt. Az okiratot azonban az utolsó bejegyzett tulajdonos helyett az asszony írta alá, akit a benyújtott okirat alapján az okmányiroda üzembentartóként bejegyzett a közhiteles nyilvántartásba.
 
Az asszony fenti magatartásával ún. intellektuális közokirat-hamisítást követett el: közreműködött abban, hogy jog vagy kötelezettség létezésére, megváltozására vagy megszűnésére vonatkozó valótlan adatot, tényt vagy nyilatkozatot foglaljanak közokiratba. Az ítélet jogerős. 
 
Szolnok, 2017. július 24.
 
Szolnoki Törvényszék Sajtóosztály