Szolnoki Törvényszék - Több hónapos fogházbüntetésre ítélték a gyermektartásdíj-fizetési kötelezettségét önhibájából nem teljesítő férfit

A Szolnoki Törvényszék 2017. október 17-én lényegét tekintve helybenhagyta a Jászberényi Járásbíróság azon ítéletét, melyben a bíróság tartási kötelezettség elmulasztásának vétsége miatt 7 hónap fogházbüntetésre és 1 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a 24 éves férfit, aki a kiskorú gyermeke javára jogerős bírósági határozatban megállapított gyermektartásdíj-fizetési kötelezettségét 10 hónapon át önhibájából nem teljesítette, 120.000 Ft gyermektartásdíj hátralékot halmozva fel. Az ítélet jogerős. 
 
Talán kevesen tudják, de a hatályos jogszabályok szerint aki jogszabályon alapuló és végrehajtható hatósági határozatban előírt gyermektartási kötelezettségét önhibájából nem teljesíti, nem csupán morálisan elítélendően cselekszik, de bűncselekményt is elkövet: a tartási kötelezettség elmulasztását, amit a törvény alapesetben két évig terjedő szabadságvesztéssel rendel büntetni.
 
Szolnok, 2017. november 14. 
 
Szolnoki Törvényszék Sajtóosztály