Szolnoki Törvényszék - Többéves börtönbüntetésre ítélték a rendőrökre fejszével támadó kunszentmártoni férfit

Az ügyben másodfokon eljáró Szolnoki Törvényszék 3 év 6 hónapra enyhítette annak az 50 éves férfinak a börtönbüntetését, akit a Kunszentmártoni Járásbíróság felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt 5 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélt, amiatt mert idén márciusban, egy kunszentmártoni utcában fejszével támadt a barátjával szemben jogszerűen intézkedő rendőrökre.
 
Az eset 2017. március 24-én délután történt. A vádlott többedmagával saját kertjében ünnepelte egyik barátja külföldről történő hazaérkezését, melynek során folyamatosan italoztak. Idővel az ital elfogyott, ezért az ünnepelt, nem törődve ittasságával kocsiba ült és italt venni indult. A Kunszentmártoni Rendőrkapitányság járőrei két rendőrautóval éppen a közeli sörözőnél intézkedtek, amikor meglátták az ittas férfit, nagy sebességgel elhajtani. Mindkét autóval utána indultak. Az ünnepelt a vádlott háza előtt megállt, kiszállt a kocsiból és befelé indult, amikor a rendőrök utolérték. Az egyik rendőr felszólította, hogy álljon meg és igazolja magát, de a férfi ehelyett ökölbe szorított kézzel a rendőr felé indult, és kiabálva szidalmazni kezdte, amivel végül az egyik idősebb barátja ráhatására felhagyott, és mit sem törődve a rendőri felszólítással megfordult, hogy bemenjen a vádlott udvarára. A rendőr ezt látva ismételten megállásra szólította fel és közölte vele, hogy megbilincseli, mire a férfi megfordult és kiabálva a járőr felé indult, aki gázsprayvel lefújta, és a vádlott háza előtt az utcán megkezdte a megbilincselését.
Az ittas vádlott végignézte ami a barátjával történt, és az elfogyasztott alkoholtól felbátorodva háza hátsó részéhez sietett, felvett egy 73 cm hosszú fejszét, és azt a jobb kezében, a feje fölé tartva a rendőrök felé indult, miközben azt kiabálta „levágom a fejeteket, megöllek benneteket, mit csináltok a testvéremmel”. A járőrök felszólították, hogy álljon meg és tegye le a fejszét, de a vádlott hajthatatlan volt, és a feje fölé emelt fejszével a barátját megbilincselő rendőr felé közelített. A járőrök folyamatosan felszólították, hogy álljon meg és tegye le a fejszét, de közben szolgálati fegyvereiket is elővették és csőre töltötték. A vádlott ekkor meglendítette a fejszét, a rendőrök pedig kibiztosították fegyvereiket. Ezt észlelve a vádlott megtorpant, a fejszét leengedte, visszament az udvarára, a kaput bezárta és az attól egy méterre, a villanyóra szekrényben lévő sarokcsiszolóval élezni kezdte a fejszét, miközben azt kiáltotta a rendőröknek, hogy „aki ide bejön, annak le lesz vágva a feje”. Végül a rendőrök elfogták és őrizetbe vették.
 
A hatályos jogszabályok szerint a rendőr hivatalos személy, aki pedig hivatalos személyt jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályoz bűncselekményt: hivatalos személy elleni erőszakot követ el, ami súlyosabban minősül, ha azt az élet kioltására alkalmas eszközzel, azaz felfegyverkezve követik el. Utóbbi esetben két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az elkövető. 
 
Az ügyben a Kunszentmártoni Járásbíróság járt el első fokon: 2017. április 13-án a férfit felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt 5 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. 
 
Az ügyben másodfokon eljáró Szolnoki Törvényszék tegnap, 2017. december 5-én meghozott határozatában az elsőfokú bíróság ítéletét törvényesnek és megalapozottnak találta, a vádlottal szemben kiszabott börtönbüntetés tartamát azonban eltúlzottnak ítélte, ezért azt 5 évről 3 és 6 hónapra enyhítette. Az ítélet jogerős. 
 
Szolnok, 2017. december 6.
 
Szolnoki Törvényszék Sajtóosztály