Szolnoki Törvényszék - Tűzifát és élelmet próbált lopni, 60 nap elzárást kapott

A Szolnoki Törvényszék helybenhagyta a Szolnoki Járásbíróság azon ítéletét, melyben lopás vétségének kísérlete miatt 60 nap elzárásra ítélte azt a negyvenes éveiben járó férfit, aki tavaly novemberben tűzifát és élelmet próbált lopni egy szajoli családi házból, de a hazaérkező tulajdonos megzavarta, ezért üres kézzel távozott. 
 
Az eset 2017. november 10-én este hét óra körül a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Szajolban történt. A férfi tűzifát látott az egyik családi ház udvarán, és úgy döntött visz belőle. A kapun át bemászott az udvarba és megpróbált benyitni a melléképületbe. Meglepve tapasztalta, hogy az ajtó nem volt kulcsra zárva. Bement, és a melléképületen keresztül bejutott a főépületbe is, ahol a konyhába sietett, és éppen kinyitotta a hűtőajtót, amikor hazaérkezett a tulajdonos. A férfi megijedt és a kerítésen átmászva elmenekült.
 
A hatályos jogszabályok szerint bűncselekményt, lopást követ el, aki idegen dolgot azért vesz el mástól, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa. A bűncselekmény minősítése, súlya az eltulajdonított dolog értékétől és az eltulajdonítás módjától, körülményeitől függ. Jelen esetben a férfi által eltulajdonítani kívánt dolgok értéke nem haladta meg a szabálysértési értékhatárt, mégis bűncselekményről beszélünk, mert helyiségbe vagy ehhez tartozó bekerített helyre, a jogosult tudta és beleegyezése nélkül bemenve próbálta elvinni azokat.
 
Az ügyben 2017. november 13-án emelt vádat a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság pedig már aznap ítéletet hozott: a férfit, aki állt már bíróság előtt, szabálysértési értékre, helyiségbe vagy ehhez tartozó bekerített helyre, a jogosult tudta és beleegyezése nélkül bemenve elkövetett lopás vétségének kísérletében mondta ki bűnösnek, amiért 60 nap elzárásra ítélte.
 
Az ügyben nemrég született jogerős döntés. A Szolnoki Törvényszék 2018. március 20-án meghozott másodfokú határozatában elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét helybenhagyta. 
 
Szolnok, 2018. április 11.
 
Szolnoki Törvényszék Sajtóosztály