Szombathelyi Törvényszék - Ítélet emberölés kísérletében

A Szombathelyi Törvényszék -dr. Varga Roland tanácsa- 2017. december 07-én ítéletet hozott H. G büntetőügyében.
 
A Vas Megyei Főügyészség a vádlottat 1 rb. védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és 3 rb. kiskorú veszélyeztetésének bűntettével vádolta.
 
A tényállás lényege szerint a vádlott a feleségét -a sértettet- 2007 körül ismerte meg, majd 2008 decemberében összeházasodtak. A vádlott 2013-tól italozni kezdett. A vádlott és a sértett között gyakoriak lettek a veszekedések, amelyeknek a kiskorú gyermekek is szem- és fültanúi voltak. A sértett 2015 novemberében megismerkedett egy férfival, akivel egyre szorosabbra fűzte a kapcsolatát, és ezt elmondta a vádlottnak is.
2016. május 8-án este a vádlott miután a gyermekek és a sértett is lefeküdt aludni, kiment az erkélyre az ott lévő kalapácsért, hogy azzal megölje a feleségét, majd többször fejbe ütötte az alvó sértettet. Az első ütés a sértett halántékát érte, ettől felébredt, és sikoltozni kezdett. A vádlott mondta a feleségének, hogy ne kiabáljon, mert felébrednek a gyerekek. Ezután a vádlott még 3-5 alkalommal fejbe ütötte kalapáccsal, közben a sértett a kezeit maga elé tartva védekezett. Az ütésektől a sértett megszédült, és a padlóra került. Miután a kalapács nyele eltörött, a vádlott egy papírvágó szikét vett magához, hogy elvágja a felesége torkát. A sértett a földön csúszva megpróbált egy gázsprayt magához venni. A vádlott lefogta a sértettet és többször megvágta az arcát, torkát, mellkasát.
A sértett védekezése miatt kiesett a kezéből a tapétavágó, ezért a vádlott a konyhából magához vett egy 9.5 cm pengehosszúságú kést és mellkason valamint hasba szúrta a feleségét. A sértettnek a kitartó védekezése miatt sikerült kicsúsznia a vádlott szorításából, kimenekült a lakásból,  becsengetett az egyik szomszédhoz segítséget kérni, majd összeesett.
A vádlott sikertelenül öngyilkos akart lenni, majd elmenekült és a 2016. május 12-i elfogásáig Szombathelyen bujkált.
A vádlott a cselekményt beszűkült tudatállapotban (tudatzavarban) követte el, amely beszámítási képességét súlyos fokban korlátozta.
 
A bíróság a vádirati minősítéssel egyezően állapított meg a vádlott bűnösségét, 5 év fegyházbüntetésre, 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.
 
A fellebbezés esetleges bejelentésére az ügyész három napot tartott fenn, a vádlott és védője tudomásul vette a döntést.  
 
Szombathely, 2017. december 07.
 
Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály