Tatabányai Törvényszék - Fegyházbüntetést kapott a két díler

A Tatabányai Törvényszék 2018. február 12-i ítéletében társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének kísérlete miatt 7 év 6 hónap fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélt egy tatabányai férfit, míg társára 5 év 6 hónap fegyházbüntetést és 6 év közügyektől eltiltást szabott ki. 
 
A tényállás szerint I. r. vádlott és II. r. vádlott között régi ismeretség állt fenn, mindketten kábítószer fogyasztók. II. rendű vádlott hetente többször megjelent az I. rendű vádlott által üzemeltetett mosodában, ahol közösen fogyasztottak kábítószert. I. rendű vádlott 2016. július 21-ét megelőzően több személy részére is adott az általuk speednek tudott anyagból, néhány alkalommal ellenérték nélkül, néhány alkalommal grammonként 3.000 Ft-ért. 2016. július 21-e előtt I. rendű vádlott megbízta II. rendű vádlottat azzal, hogy Budapestről hozzon el 2 darab italos dobozba csomagolt nagy mennyiségű kábítószert. II. rendű vádlott a megbízást elfogadta, és 2016. július 21-én megjelent az egyik fővárosi piac előtt személygépkocsival. II. rendű vádlottat egy ismeretlen személy beengedte, átadott két darab italos dobozt, amiket II. rendű vádlott még aznap bevitt a mosodába. Ekkor került sor a vádlottakkal szemben rendőri intézkedésre, melynek során a mosodában nagy mennyiségű amfetamint tartalmazó kábítószert foglaltak le, a II. rendű vádlott által használt személygépkocsiból pedig 4 darab tablettát, fehér port és növényi ágvégződést. A fehér por amfetamint , az ágvégződés delta 9 THC-t tartalmaz. A vádlottak a jelentős mennyiségű kábítószert azért szerezték be, hogy azt a fogyasztók részére továbbadják, forgalomba hozzák.
 
Az I. rendű vádlottnál alkalmazott drog gyorsteszt amfetaminra pozitív volt, vizeletmintájában amfetamin volt kimutatható. A II. r. vádlottnál alkalmazott drog-gyorsteszt amfetaminra és kannabisz származékokra pozitív volt, vizeletmintájában amfetamin és delta 9 THC volt kimutatható.
 
Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért, a vádlottak pedig enyhítésért és téves minősítés miatt fellebbeztek. 
 
Tatabánya, 2018. február 13.
Tatabányai Törvényszék Sajtóosztály