Tatabányai Törvényszék -Felmentette a bíróság a gondatlan emberöléssel vádolt nőt

A Tatabányai Törvényszék 2018. április 12-én meghozott ítéletében bűncselekmény hiányában felmentette a vádlottat, akit az ügyészség gondatlan emberölés vétségével vádolt.
 
A sértett a fiával és annak párjával élt együtt. A sértett 2009. óta szívbeteg volt, 2011. évben pedig skizofréniát is diagnosztizáltak nála. 2015. októberében a sértett kórházba került, haza kerülése után pedig már nem volt képes ellátni magát. 2016. január 26-án a sértett fia munkahelyén tartózkodott, míg a vádlott éjszakai műszakos volt. A vádlott reggel 7 órakor ért haza, amikor a sértett ébren volt. Közösen megreggeliztek, majd a vádlott aludni ment. A sértett, mialatt a vádlott aludt, hiányos öltözetben kiment a házból, az udvaron elesett, ami miatt a házba visszamenni nem tudott. A sértettre a munkából délután hazaérkező fia talált rá a kertben, a hóban fekve, erősen kihűlt állapotban. A sértettet mentő szállította kórházba, ahol az intenzív terápiás kezelés ellenére elhunyt.
 
A bíróság álláspontja szerint a vádlott teljesítette emberi, erkölcsi kötelezettségét azzal, hogy a sértettet az annak fiával megbeszéltek alapján ellátta, mielőtt lefeküdt aludni. Tekintettel arra, hogy a sértett nem állt gondnokság alatt, illetve agresszív magatartása miatt a vádlott tartott tőle, így nem próbálta korlátozni személyi szabadságában azzal, hogy a bejárati ajtót bezárja. A vádlottnak nem volt polgári jogi kötelezettsége a sértett eltartása, és sem az élettársától, sem mástól nem kapott semmilyen utasítást arra, hogy milyen egyéb teendője van a sértettel kapcsolatosan, azon kívül, amit a hosszú ideje kialakult gyakorlat szerint követett. Összességében a gondatlanság ebben az esetben nem állapítható meg.
 
Az elsőfokú ítélet nem jogerős, az ügyész bűnösség megállapítása és büntetés kiszabása miatt fellebbezett.
 
Tatabánya, 2018. április 12.
 
Tatabányai Törvényszék Sajtóosztály