Tatabányai Törvényszék – Ítélet az élettársát késsel megszúró nő ügyében

A Tatabányai Törvényszék 2018. április 12-én meghozott ítéletében emberölés bűntettének kísérlete és kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt 8 év 6 hónap börtön fokozatú szabadságvesztésre, mellékbüntetésül 8 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a nőt, aki 2016 nyarán hat alkalommal megszúrta a férjét.
 
A vádlott és a sértett élettársi kapcsolatban éltek egymással. A vádlott italozó életmódot folytatott, a vádbeli napon is erősen ittas volt, amikor a délután folyamán pénzt akart kérni a sértettől. A sértett a kérést kétszer is megtagadta, majd hátat fordított a vádlottnak, aki ekkor felkapta a konyhapulton lévő kést és azzal hat alkalommal megszúrta a sértettet. A mentőket a helyiségbe ekkor belépő -a vád idejében- 11 éves gyermekük értesítette. 
A vádlott életmódja, illetve a gyermek által megélt események súlyosan veszélyeztették a gyermek érzelmi, erkölcsi és pszichés fejlődését.
A sértettet ért behatások helye, ereje, eszköze és módja a nyaki verőér sértésének, valamint a mellüreg megnyitásának reális lehetősége miatt alkalmasak voltak életveszélyes sérülések okozására, illetve emberélet kioltására is.
 
Az elsőfokú ítélet nem jogerős, az ügyész az ítéletet tudomásul vette, a vádlott és a védő enyhítésért fellebbezett.
 
Tatabánya, 2018. április 12.
 
Tatabányai Törvényszék Sajtóosztály