Tatabányai Törvényszék - Ítélet a gyorsétteremnél lövöldöző férfi ügyében

A Tatabányai Törvényszék a 2018. május 17-én meghozott ítéletében 12 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte emberölés bűntettének kísérlete, kábítószer kereskedelem bűntettének kísérlete, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette miatt azt a férfit, aki 2015-ben az egyik tatabányai gyorsétterem közelében három férfit nyakon lőtt.
 
A vádlott és a három sértett 2015. január 31-én 20.00 óra körüli időpontban találkoztak Győrben, majd üzleti megbeszélés céljából egy gépkocsival Tatabányára indultak. A Vértesszőlős és Tatabánya között lévő egyik gyorsétterem közelében található zsákutcánál megálltak és az autóban beszélgettek. Ezt követően a vádlott, aki az autó bal hátsó ülésén foglalt helyet, hirtelen, ismeretlen okból, egy ismeretlen típusú, öntöltő maroklőfegyverből – melynek megszerzésére, illetve tartására engedéllyel nem rendelkezett – leadott 1-1-1-, a sértettek nyakára irányuló lövést. A lövéseket követően a sértettek életben maradtak, a behatás eredményeként azonban 8 napon túl gyógyuló, súlyos sérülést szenvedtek. A lövések leadását követően a vádlott a helyszínről elmenekült, őt másnap, 2015. február 1-jén a TEK elfogta és őrizetbe vette. A vádlott elfogását követően a nyomozó hatóság a vádlott tartózkodási helyén házkutatást tartott, mely során amfetamint, kokaint és kannabiszt foglalt le. A lefoglalt kábítószerek hatóanyag tartalma meghaladja a különösen jelentős mennyiségű kábítószer alsó határát, annak mintegy ötszöröse. A házkutatás során a nyomozó hatóság lefoglalt még 25 darab 9 mm-es Browning Short típusú pisztolytöltényt is, amelynek megszerzésére, tartására a vádlott engedéllyel nem rendelkezett.
 
E bűncselekmények miatt a bíróság a vádlottat – halmazati büntetésül – 12 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.
 
Az ítélet nem jogerős, az ügyész, a vádlott és annak védője is három nap gondolkodási időt tartott fenn.
 
Tatabánya, 2018. május 17.
 
Tatabányai Törvényszék Sajtóosztály