Tatabányai Törvényszék - Súlyosította a másodfokú bíróság az idős házaspárt átverő nő büntetését

A Tatabányai Törvényszék 2018. február 13-i ítéletében csalás bűntette miatt 1 év 6 hónap - végrehajtásában 3 évre felfüggesztett - börtön fokozatú szabadságvesztésre ítélte azt a nőt, aki egy idős házaspárnak 600.000 forintért adta el a jóval kevesebbet érő paplangarnitúráit.
 
A tényállás szerint a vádlott 2016 októberében egyedül gondoskodott két kiskorú és egy nagykorú gyermekéről. Abból a célból, hogy nehéz anyagi helyzetén segítsen, elhatározta, a sértetteket, akiket korábbi termékbemutatóról ismert, megtéveszti, és a korábban 45.000 forintért vásárolt 3 db paplangarnitúrát lényegesen magasabb összegért adja el nekik.
 
A terhelt 2016. október 5-én a 87 éves F. J. és felesége, a 80 éves F. J.-né sértettek házához hajtott autójával, és megvételre ajánlotta a paplangarnitúrákat. Valótlanul azt állította, hogy a paplan gyógyhatással bír, melyre tekintettel a termék árát 600.000 forint vételárban határozta meg. A sértettek bízva a vádlott által elmondottakban, a termék kedvező élettani hatásában, megvették a vádlottól paplanokat.
 
A Komáromi Járásbíróság ítéletében első fokon 60 nap elzárásra és 180.000,- forint pénzbüntetésre ítélte a nőt. A vádlott és védője enyhítésért fellebbeztek, míg az ügyész súlyosításért.
 
A Tatabányai Törvényszék a másodfokú ítélet meghozatalakor figyelembe vette a nő személyi körülményeit, azt, hogy azóta is egyedül gondoskodik három gyermekéről, ezért a pénzbüntetést mellőzte, ugyanakkor a büntetését súlyosította, tekintettel a korábbi, ugyanilyen jellegű bűncselekmények miatti többszöri elítélésére.
 
Az ítélet jogerős.
 
Tatabánya, 2018. február 13.
Tatabányai Törvényszék Sajtóosztály