Kitüntetett bírák és igazságügyi alkalmazottak

Bíróságok Napja

A Bíróságok Napja megünnepelésére első alkalommal 2001-ben került sor. Az OIT július 15-ét a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvénycikk kihirdetésének évfordulóját nyilvánította a bírák és az igazságügyi alkalmazottak ünnepnapjává. Ez a törvénycikk a magyar igazságszolgáltatás működésének meghatározó állomása volt. A jogszabály rendezte a közigazgatás és a bíráskodás elválasztását. Kiemelkedő jelentőséggel bír a bírói függetlenség deklarálása, amely szerint a bíró csak a törvénynek, illetve a törvényerejű szokásoknak volt alávetve. Ekkor szabályozták első ízben a bírák alkalmazásának szakmai feltételeit is. A törvénycikk hatályba lépésétől a bíró - a törvényben szigorúan meghatározott eseteket kivéve - elmozdíthatatlanná és áthelyezhetetlenné vált.

A Bíróságok Napján adja át a OBT soros elnöke a Juhász Andor díjakat bíráknak és igazságügyi alkalmazottaknak kiemelkedő igazságszolgáltatási tevékenységük és példamutató életpályájuk elismeréseként. A díjat az OIT alapította, Juhász Andornak, a Magyar Királyi Kúria elnökének emlékére.

Juhász Andor (Kassa, 1864. szept. 17. - Bp., 1941. szept. 2.) 1886-ban mint joggyakornok kezdte meg bírói szolgálatát, 1895-ben kassai ítélőtáblai bíró, 1911-ben bp.-i törvényszéki elnök, 1915-ben ítélőtáblai elnök. 1925-34-ben a Kúria elnöke. Tagja volt a főrendiháznak (1916-18), ill. a felsőháznak (1927-40).