Áldozatvédelemről bővebben

 

A bűncselekmények és szabálysértések áldozatai szinte kivétel nélkül tanúként kerülnek az eljárásokban kihallgatásra, a szoros összekapcsolódásra figyelemmel 2015-től a Tanúgondozás program kiegészült az  áldozatvédelem témájával. 

Mind az OBH, mind bíróságok számára országos, regionális és helyi szinten is kiemelt feladat a bírósági dolgozók képzése és érzékenyítése azért, hogy munkájuk során felismerjék eljárási pozíciójuktól függetlenül az áldozatokat, kellő érzékenységgel forduljanak feléjük, hiszen ezzel lesz elkerülhető másodlagos viktimizációjuk akként, hogy sem a pártatlanság, sem az elfogulatlanság követelménye nem sérül.

Az áldozatvédelem hatékonyságát szolgálja egy olyan tájékoztatási háló is, amelynek segítségével a bíróságok munkatársai a megfelelő szervhez irányíthatják az áldozatot, így biztosítva azt, hogy az áldozat egyedi helyzetének megfelelő, szakszerű segítségben részesülhessen. Ezen áldozatvédelmi háló kiépítése iránt nem csak a törvényszékek elkötelezettek, hanem az OBH is, így mind az Országos Rendőr-főkapitánysággal, mind a gyermekvédelmi hálózat társszerveivel szoros együttműködést törekszik kiépíteni.