Távmeghallgatás - Hírek, információk

"Magyarország a technikai felszereltséget illetően csak egy lépésre áll az észtországi szinttől" - interjú Dr. Gyarmathy Judittal és dr. Fazekas Sándorral

A távmeghallgatást, a bírósági kép – és hangrögzítést előkészítő projektszervezet a múlt év őszétől folyamatosan tanulmányozza más európai országok már bevezetett gyakorlatait. Az első út tapasztalatairól és a várható változások ütemezéséről kérdeztük Dr. Gyarmathy Juditot, az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettesét, a TTKH projektszervezet vezetőjét és a program szakmai vezetőjét, Dr. Fazekas Sándort, a Fővárosi Törvényszék elnökét, akiknek az első útja a volt szovjet köztársaságba, Észtországba vezetett. A teljes interjú itt olvasható.

A spanyolországi tárgyalótermi kép- és hangrögzítésről - interjú dr. Patassy Bencével

Dr. Patassy Bencével a Fővárosi Törvényszék Büntető Kollégiumának másodfokú bírájával beszélgettünk az „Országos szintű tárgyalótermi kép- és hangrögzítés, valamint távmeghallgatás bevezetésének előkészítése” című projekt keretében megvalósult spanyolországi tanulmányútról. A teljes interjú itt olvasható.

A lengyelországi tárgyalótermi kép- és hangrögzítésről - interjú dr. Rochlitz Zoltánnal

Dr. Rochlitz Zoltán, a Szolnoki Törvényszék bírája válaszolt kérdéseinkre az „Országos szintű tárgyalótermi kép- és hangrögzítés, valamint távmeghallgatás bevezetésének előkészítése” című projekt keretében a jogi-igazgatási munkacsoport által megvalósult lengyelországi tanulmányútról. A teljes interjú itt olvasható.

Kétnyelvű videokonferenciák a bírósági eljárásokban – interjú dr. Balogh Katalinnal, az AVIDICUS projekt kutatójával

Számos országban élnek már a kétnyelvű videokonferencia lehetőségével a bírósági eljárások során, azonban ez még csak a perek egy-egy mozzanatára, részcselekményekre korlátozódik. A tapasztalatok szerint az eljárás szempontjából nincs jelentősége annak, hogy a tolmács a bíróval vagy a féllel tartózkodik egy helyiségben, a hangsúly sokkal inkább azon van, hogy a jövőben nagyobb figyelmet kell fordítani a képzésre, magának a meghallgatási technikának az oktatására – mondta dr. Balogh Katalin a Leuveni Egyetem tanára, az AVIDICUS projekt kutatója. A dr. Balogh Katalinnal készített teljes interjú itt olvasható.

A hang- és képrögzítés rendkívül megkönnyíti a bírói munkát” - interjú Mercedes Fernandez Ordónezzel

Az Országos Bírósági Hivatal által szervezett „Távmeghallgatás, valamint tárgyalótermi kép- és hangrögzítés a bíróságokon” elnevezésű nemzetközi konferencián Mercedes Fernandez Ordónez sevillai büntetőbíróval - a távmeghallgatás tárgyában - készített interjú itt olvasható.

Könnyebbé vált a bírói munka Lengyelországban” - interjú Marcin Sosinkivel

A Távmeghallgatás, valamint tárgyalótermi kép- és hangrögzítés a bíróságokon” elnevezésű nemzetközi konferencián Marcin Sosinkivel készített interjú itt olvasható.

„Ausztriában 160 tárgyalóteremben építették ki a távmeghallgató rendszert” interjú Peter Bauer bíróval

A Távmeghallgatás, valamint tárgyalótermi kép- és hangrögzítés a bíróságokon” elnevezésű nemzetközi konferencián Peter Bauer bíróval készített interjú itt olvasható.

OBH konferencia: Távmeghallgatás, kép- és hangrögzítés a tárgyalóteremben

Távmeghallgatás, valamint tárgyalótermi kép- és hangrögzítés a bíróságokon címmel nemzetközi konferencia kezdődött a Magyar Igazságügyi Akadémián. A konferenciát dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és dr. Pintér Sándor belügyminiszter nyitotta meg. Az Országos Bírósági Hivatal az országos szintű tárgyalótermi kép- és hangrögzítés, valamint távmeghallgatás hosszú távú megalapozása és továbbfejlesztése érdekében szervezte meg a kétnapos tanácskozást, melyen több ország szakemberei számolnak be az általuk már alkalmazott technikai megoldások bírósági tapasztalatairól. A konferenciáról bővebben itt olvashatnak.

"A Kaposvári Törvényszék már megtette az első lépéseket" - interjú dr. Király Péterrel

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének stratégiai célkitűzéseihez igazodva a közeljövőben országos szinten bevezetésre kerül a távmeghallgatás a bíróságokon. A költséghatékony és időszerű ítélkezést elősegítendő, folyamatban van a tárgyalótermi kép-és hangrögzítés megvalósításának kidolgozása is. Dr. Király Péter, a Kaposvári Törvényszék elnökhelyettese az e témákban 2015. november 30-án és 2015. december 1-jén, a Magyar Igazságügyi Akadémián tartott nemzetközi konferencia tapasztalatai kapcsán úgy vélte: a lemaradásunkat előnyünkké fordíthatjuk, hiszen a szomszédos országok tapasztalatait alapul véve alakítjuk ki a lehető legjobb technikai és jogi környezetet. A tárgyalótermi hangrögzítést illetően - ugyan más célból és keretek között - a Kaposvári Törvényszék már megtette az első lépéseket.

A dr. Király Péterrel készített teljes interjú itt olvasható.