Nyíregyházi Törvényszék

Nyíregyházi TörvényszékA korábban a városházán működő törvényszék áttelepítésére 1891-ben nyílt lehetőség: a telket a város vette meg. A börtön alapkövét 1889. szeptember 25-én tették le, 1891. február és március hónapokban pedig már be is költöztették a rabokat. A törvényszék terveit  Wagner Gyula készítette, a kivitelezést a híres Barzó Mihály és Vojtovits Bertalan cége végezte. Az ünnepélyes átadás 1891. szeptember 23-án volt.

Az épület eredetileg empír stílusú, egy emeletes épület volt. A földszinten a járásbíróság és a telekkönyvi hatóság működött, az emeleten helyezkedett el a törvényszéki elnök lakása és hivatala, a törvényszéki bírák és a királyi ügyészség, valamint a kapcsolódó irodák.

Az egy emeletes épület átalakítását célzó terveket 1928. október 31-én hagyta jóvá a Városi Tanács, Orbán Ferenc építésztanár tervei alapján Bogdánffy Géza budapesti és Várallyai Sándor nyíregyházi vállalkozók végezték el. Az új épület a kitűzött határidőre el is készült, 1944-ig változatlan állagban működött. A háború végén az oroszok hadikórházként használták a bíróságot a bútorok és az irattár is jórészt megsemmisült.