4 - Elektronikus űrlapok letöltése, kitöltése és a bíróságra történő benyújtásának módja

Az elítélt védője beadványainak előterjesztésére rendszeresített elektronikus űrlapok a bíróságok központi honlapján a  formanyomtatványok menüpontban  tölthetők le.

Az elektronikus űrlapok letöltéséhez szükséges, hogy a felhasználó számítógépén telepítve legyen az általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK) program. Az ÁNYK program biztosítja az elektronikus űrlapok kitöltésének, illetve az űrlapokhoz mellékletként elektronikus dokumentumok csatolásának lehetőségét. Az űrlapok megfelelő használatát és kitöltését az ugyancsak a bíróságok központi honlapján a formanyomtatványok menüpontban letölthető ügyleírások és kitöltési útmutatók segítik.

Az elítélt védője az alábbi elektronikus beadványok benyújtására jogosult

  • összbüntetésbe/utólagos összbüntetésbe foglalás iránti kérelem
  • összbüntetésbe/utólagos összbüntetésbe foglalás iránti kérelem visszavonása

Az ÁNYK program a NAV oldaláról tölthető le. Az ÁNYK programmal kapcsolatos részletes tudnivalók, információk ugyancsak a NAV oldalán érhetők el.

Az ÁNYK programmal kitöltött elektronikus űrlapok az ügyfélkapun keresztül küldhetők el a bíróságok részére. Az ügyfélkapu regisztrációval, aktiválással, a belépéssel és a használati feltételekkel kapcsolatos részletes tudnivalók, információk ezen az oldalon érhetők el.

Magyarország megújul