5.1 - Az előterjesztett beadványok kézbesítéséről szóló értesítések

A fél, illetve képviselője, valamint a szakértő az ügyfélkapuján keresztül a bíróságok részére megküldött beadványok kézbesítéséről ügyfélkapujának értesítési tárhelyére az alábbi értesítéseket kapja az Országos Bírósági Hivatal rendszere, valamint a kézbesítési rendszer útján.

1. A Pp. 394/H. § (2) bekezdésében meghatározott befogadás-visszaigazolás

Az első értesítés a Pp. 394/H. § (2) bekezdésében meghatározott befogadás-visszaigazolás az ugyanott meghatározott tartalommal. A befogadás-visszaigazolást az ÁNYK űrlap benyújtás támogatási szolgáltatás, mint kézbesítési rendszer automatizáltan küldi. A befogadás-visszaigazolás feltétele, hogy a beadvány az informatikai követelményeknek megfeleljen, amit ugyancsak a kézbesítési rendszer ellenőriz. A Pp. 394/H. § (3) bekezdése értelmében a befogadás-visszaigazolásban megjelölt időpontban tekintendő megtartottnak a beadvány benyújtására vonatkozó eljárásjogi és anyagi jogi határidő, amennyiben a beadvány előterjesztője az űrlapon a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bíróságot helyesen jelölte meg.

2. A Pp. 394/H. § (4) bekezdésében meghatározott érkeztetési igazolás

A második értesítés a Pp. 394/H. § (4) bekezdésében meghatározott érkeztetési igazolás az ugyanott meghatározott tartalommal. Az érkeztetési igazolást az Országos Bírósági Hivatal rendszere – a kézbesítési rendszer útján – ugyancsak automatizáltan küldi.

3. A beadvány lajstromozását igazoló értesítés

A harmadik értesítés a beadvány lajstromozását igazoló értesítés, amely kezdőirat esetén a lajstromozással keletkezett ügyszámot, utóirat esetén az ügyszám alatt a lajstromozással keletkezett sorszámot tartalmazza. A beadvány lajstromozását igazoló értesítést az Országos Bírósági Hivatal rendszere – a kézbesítési rendszer útján – a bírósági kezelőirodában történt lajstromozást követően küldi.

Amennyiben az értesítési tárhelyre az előterjesztett beadványok kézbesítéséről szóló értesítés érkezett, arról a beadványt előterjesztő elektronikus levél formájában értesítést kap az ügyfélkapu-nyilvántartásban szereplő elektronikus levélcímére. Az értesítési tárhellyel kapcsolatos részletes tudnivalók, információk ezen az oldalon érhetők el.

Magyarország megújul