Foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntette

Ügy tárgya
Foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntette
Tárgyalás időpontja
Ügyszám
B.125/2024.
Tárgyalás helyszíne
Tamási JárásbÍróság
Tárgyaló
3. számú tárgyalóterem
Ügyszak
Büntető
Közérdeklődésre számot tarthat
Igen
Eljáró bíróság
Tamási Járásbíróság

Az ügy lényege:

A vádirati tényállás szerint a vádlottak munkavégzésre irányuló jogviszonyban álltak egy közétkeztetéssel foglalkozó gazdasági tásasággal, I. és II. rendű vádlott területi vezetőként, III. rendű vádlott élelmezésvezetőként dolgozott a munkáltató cég iregszemcsei egységénél, ahol főzőkonyha is működött. A munkáltató által üzemeltetett főzőkonyhán készített étel a napi gyakorlatnak megfelelően ételhordó badellákban kiszállításra került tálalókonyhába, ahol a nevelési intézményben tanulók és dolgozók étkeztetése zajlik.

A vádlottak 2024. május 2-án 09 óra 30 perc körüli időpontban a konyhai kisegítő az aznapi menü második fogása, a bulguros rakott karfiol második adagjának készítése során a tepsiben sütésre előkészített ételben fellelt egy 5 centiméter átmérőjű, vastagabb üvegdarabot, amit azonnal kivett az ételből és átadott a szakácsnak, aki késlekedés nélkül – az üvegdarab átadásával – tájékoztatta az élelmezésvezetői irodában a vádlottakat, mire I. r. és II. r. vádlott a konyhában azonnal vizsgálatot tartottak az üvegszilánk eredetét illetően, azonban nem találtak olyan tárgyat, amely a szennyeződés forrásául szolgált volna. I. r. vádlott utasítása alapján az étel készítése tovább folytatódott, majd kiszállításra került összesen 642 adag bulguros rakott karfiol az iregszemcsei iskola, bölcsőde, kollégium, óvoda, a magyarkeszi iskola, óvoda és az újiregi óvoda részére, illetve magánszemélyek részére. A vádlottak a talált üvegszennyezésről a tálalókonyha alkalmazottainak tájékoztatását elmulasztották.

Ugyanezen a napon 11 óra 45 perckor a tálalókonyha étkezőjében egy 12 éves tanuló a bulguros rakott karfiol elfogyasztása közben a szájából kivett egy 1 centiméter hosszú, 0,5 centiméter széles, hegyes végű, átlátszó, hosszában pókhálósan töredezett felületű üvegszilánkot, mire a tanítónő minden diák ételét átnézte, de további szilánkot nem talált.

Ugyanezen a napon 12 óra 30 körül az étkezőben az egyik pedagógus az étel elfogyasztása közben ráharapott egy hozzávetőleg 1,5 centiméter hosszú és 0,5 centiméter széles, vastag, átlátszó, hegyes végű üvegdarabra, amit eldobott. Ekkor a további jelen lévő, étkezést folytatók hasonló esetről nem számoltak be, így két diák jelezte, hogy „homok” van az ételében, majd pár perccel később egy másik tanuló evés közben kivett a szájából egy 1 centiméter hosszúságú, 0,5 centiméter széles, vastag, átlátszó, hegyes végű üvegszilánkot. A mindezekről értesülő szakács a történteket késlekedés nélkül jelezte III. r. vádlottnak, aki közölte vele, hogy „felsőbb utasításra nagyobb odafigyeléssel” tovább kell tálalni az ételt. A szakács az utasítást tudomásul vette, a tepsi tartalmát hulladékgyűjtőbe öntötte, majd a tálalást egy másik tepsi tartalmával folytatta.

Ugyanezen a napon 13 óra 15 perc körüli időpontban az étel elfogyasztása közben egy 10 éves tanuló a szájában lévő étellel együtt a tenyerébe köpött egy 20 forintos érme nagyságú, 5 milliméter vastagságú üvegdarabot, ami megbökte a száját, de látható sérülése nem keletkezett. Ekkor telefonon ismét III. r. vádlottat értesítették azzal a kéréssel, hogy az élelmezésvezetők jelenjenek meg a tálalókonyhán, amelynek III. r. és II. r. vádlott eleget tett, de a II. r. vádlott utasításának megfelelően a szakács a tálalást egy következő tepsi tartalmával folytatta.

Az utolsó eset ugyanezen a napon történt, amikor egy 8. osztályos tanuló az étel elfogyasztása közben szintén talált egy kisebb üvegszilánkot, ami kissé megbökte a száját, de sérülése neki sem keletkezett.

A bulguros rakott karfiolban talált üvegszilánk szennyeződés eredete ismeretlen maradt. A vádlottak 2024. május 2-án már az étel készítése során tudomást szereztek arról, hogy az étel üvegszennyeződést tartalmazott, mégsem állították le az étel elkészítésének a tálalásig tartó folyamatát, utasításuk alapján az étel készítését a konyhai dolgozók befejezték, majd a tálalókonyhára való kiszállítását és végül a tálalását is elvégezték, ily módon vádlottak a veszélyhelyzet megelőzéséhez és elhárításához szükséges intézkedéseket elmulasztották, belenyugodtak abban, hogy a tálalókonyhákra kiszállított és közfogyasztásra feltálalt, legalább 642 adag étel további, a fogyasztókra veszélyes szennyező anyagot tartalmaz. A munkavégzésre előírt foglakozási szabályokban foglaltak megszegésével a vádlottak a közétkeztetésben részt vevők életét, testi épségét, egészségét közvetlen veszélynek tették ki.

Megjegyzés: Tárgyalás – bizonyítás felvétele várható

Az előzetes regisztráció ajánlott!

Információ: dr. Bajusz János sajtótitkár +36-20/619-2570 bajuszj@birosag.hu