Több mint 100 millió forintot sikkasztott munkáltatójától egy pénzügyi előadó Besenyszögön

A Szolnoki Törvényszék másodfokú ítéletével jogerősen lezárult annak az 56 éves, büntetlen előéletű nőnek a büntetőügye, aki egy nagy mezőgazdasági cég pénzügyi előadójaként 2012. márciusa és 2021. októbere között, majdnem 10 éven át, összesen több mint 1000 alkalommal, összességében csaknem 105 millió forintot utalt át jogosulatlanul, munkáltatóját megtévesztve, annak tudta és beleegyezése nélkül munkáltatója bankszámlájáról a saját számlájára, valamint az általa, a gyermekei tudta nélkül, az ő nevükre nyitott  bankszámlákra, majd felvette és felélte azt. 

Az ügyben 2023. augusztus 3-án emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség. A vádlott beismerte a bűncselekmény elkövetését és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, így a Szolnoki Járásbíróság az alig 3 hónappal később, 2023. november 23-án tartott előkészítő ülésen ítéletet hozott. A nőt a váddal egyezően folytatólagosan, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettében mondta ki bűnösnek, amiért 5 év 6 hónap börtönre és 500 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, 6 évre eltiltotta a közügyektől, és az általa okozott kár kamatos megfizetésére kötelezte. 

Az ügyészség tudomásul vette az ítéletet. A vádlott és védője azonban mind a kiszabott szabadságvesztés, mind a pénzbüntetés vonatkozásában enyhítésért fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol a napokban jogerősen lezárult.

A fellebbezések eredményre vezettek. A Szolnoki Törvényszék 2024. május 24-én meghozott másodfokú ítéletében a vádlott cselekményét folytatólagosan, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette helyett folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettének minősítette. A vádlott börtönbüntetésének tartamát 5 év 6 hónapról 4 év 6 hónapra leszállította, de a pénzbüntetés összegén nem változtatott. A vádlott által a volt munkáltatója részére fizetendő kártérítés összegét mintegy 105 millió forint és annak kamatai összegben határozta meg. 

 

Szolnok, 2024. május 29.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya