Emberölés bűntettének kísérlete, embercsempészés bűntette

Ügy tárgya
emberölés bűntettének kísérlete, embercsempészés bűntette
Tárgyalás időpontja
Ügyszám
B.515/2022.
Tárgyalás helyszíne
Kecskeméti Törvényszék
Tárgyaló
Fszt. 10.
Ügyszak
Büntető
Közérdeklődésre számot tarthat
Igen
Eljáró bíróság
Kecskeméti Törvényszék

A vádirat lényege szerint a vádlottak (egy 21 éves férfi és egy 26 éves nő) élettársak. Egy ismerősük felajánlotta, hogy 30.000 forint/fő fizetség fejében a szerb-magyar államhatár térségéből a magyar-osztrák államhatár térségébe kell szállítani menekült személyeket, akiknek a célja, hogy tiltott módon
Ausztriába jussanak. Ez az ismerősük az Egyesült Királyság területén kapcsolódott egy nemzetközi bűnözői csoport tevékenységébe, ami ellenszolgáltatás fejébe arra vállalkozott, hogy Szerbia területéről az Európai Unió államaiba juttat harmadik országbeli állampolgárokat meg nem engedett módon. A bűnöző csoporton belül egy arab nemzetiségű szervező koordinálta a tevékenységet. Az egyes szállítások alatt telefonos kapcsolatot tartottak a bűnözői csoport tagjaival és internetes alkalmazást is használtak. Az ellenszolgáltatás pénzutalási rendszeren keresztül kellett teljesíteni.

A vádlottak elvállalták a szállítást. A menekült személyeket a déli államhatár közelében egy erdős külterületi szakaszon vették fel, a célállomás pedig Ólmod, Horvátzsidány, Lövő, Peresznye térségében volt. 

A vádlottak ily módon több szállítást is lebonyolítottak 2021. februárjában, ugyanakkor több esetben a szállítást nem tudták végrehajtani, illetve olyan is előfordult, hogy a gépkocsi elakadt egy erdős területen. A szállításokért anyagi ellenszolgáltatást kaptak.

2021. március 1-én egy tehergépkocsival kíséreltek meg szállítást oly módon, hogy a jármű nem volt alkalmas csoportos személyszállításra, ugyanis nem volt felszerelve megfelelő számú rögzített üléssel, a vezető és a szállított személyek közötti állandó összeköttetést biztosító jelzőkészülékkel és a raktérben nem voltak kialakítva külön levegőcserét biztosító nyílások. A járműbe 8 szír állampolgár szállt be, akik a szerb-magyar határt engedély nélkül lépték át. Köztük volt egy kiskorú személy is. A vádlottak a bal első, illetve a jobb első ülésen foglaltak helyet. Menet közben a jármű kuplung szerkezete rendellenes működést jelzett, a motortérből füst szivárgott. Emiatt az autó félreállt az úttest szélére az M9-es autóúton. A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság járőrei ezt észlelték és intézkedtek, melynek során megkérdezték a gépjárművet vezető férfit, hogy a raktérben szállítanak-e valamit. A férfi erre határozott „nem” választ adott és megpróbálta beindítani a járművet. A járőrök felszólították a vádlottakat a jármű elhagyására, illetve a raktér kinyitására, ugyanis a motorháztető alól már füst szállt fel és égett szagot észleltek. A férfi ugyanakkor közölte, hogy a hátsó ajtó beszorult, ezért nem nyitható. Az intézkedő járőrnek sem sikerült azt kinyitni, ezért tűzoltókat kért a helyszínre egyúttal felszólította a férfit a raktér kulcsának átadására, ő azonban szándékosan beletörte a kulcsot a gyújtáskapcsolóba és folyamatosan azt állította, hogy nem szállít senkit, illetve semmit. A járőrök ugyanakkor észlelték, hogy a raktérből dörömbölés és kiabálás hallatszik. Végül a menekültekkel együttesen sikerült kinyitni a raktér hátsó ajtaját és a menekültek elhagyhatták a járművet. Mindezt a vádlottak a szalagkorlátnak támaszkodva nézték végig. A tűzoltók a tüzet sikeresen eloltották, az oltás megkezdésekor a jármű már teljes terjedelmében égett. a tűz keletkezésének oka előre nem látható, hirtelen fellépő műszaki hiba volt.

A vádlottak az embercsempészéssel összefüggésben legalább 371.999 forint vagyoni hasznot realizáltak, illetve az I. r. vádlott további 1.199.736 forint vagyoni haszonhoz jutott.

A Főügyészség a vádlottakat bűnszervezetben elkövetett embercsempészéssel, az I. r. vádlottat pedig aljas indokból különös kegyetlenséggel több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolja.

Az ügyészség a vádlottakkal szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozza.