Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és más bűncselekmények

Ügy tárgya
halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és más bűncselekmények
Tárgyalás időpontja
Ügyszám
B.509/2023.
Tárgyalás helyszíne
Kecskeméti Járásbíróság
Tárgyaló
I. emelet 130.
Ügyszak
Büntető
Közérdeklődésre számot tarthat
Igen
Eljáró bíróság
Kecskeméti Járásbíróság

A vádirat lényege szerint a vádlott (egy 23 éves szarvasi férfi) 2022. december 17-én, reggel a 44. számú főúton haladt Kecskemétről Lakitelek irányába, egy személygépkocsival, amelyben utas is volt. Haladása során a felezővonaltól mintegy 3 méter távolságra áttért a szemközti forgalmi sávba, amit a szemből érkező személyautó sofőrje – az ügy egyik sértettje – észlelt és emiatt fékezett. Ennek ellenére a járművek összeütköztek és a felezővonalra merőlegesen, egymással szemben álltak meg.

A baleset következtében a vétlen autó sofőrje olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. Mellette ülő utasa nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. A vádlott és utasa könnyebben sérültek. Biztonsági övet egyik autóban sem használtak. A kecskeméti rendőrök a vádlott autójában „kristály” nevű új pszichoaktív anyagot is találtak.

Az ügyészség továbbá azzal is vádolja a vádlottat, hogy néhány héttel a balesetet megelőzően, Martfű lakott területén - kokain és „kristály” fogyasztása miatt - bódult állapotban úgy vezetett egy autót, hogy őt a rendőrség korábban az összes járműkategóriára kiterjedően eltiltotta a vezetéstől.

Az ügyészség a vádlottal szemben börtönbüntetés-, közügyektől eltiltás-, valamint járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozta.