Eltiltás hatálya alatt vezetett, ezért a bíróság nem jogerősen 80 nap elzárásra ítélte

A Debreceni Járásbíróság 2024. május 8-án bíróság elé állítás keretében hozott ítéletet annak a 32 éves vádlottnak az ügyében, aki eltiltás hatálya alatt vezetett Hajdú-Bihar vármegyében. A tárgyaláson a vádlott elismerte a tettét és megbánó magatartást tanúsított.

Az elsőfokú bíróság a büntetett előéletű vádlottat járművezetés az eltiltás hatálya alatt vétségében mondta ki bűnösnek, ezért őt 80 nap elzárásra ítélte és 2 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől. 

A bíróság az ügyészségi tényállással egyezően megállapította, hogy a vádlott szabálysértési priuszán 47 lefolytatott eljárás van nyilvántartásban. A férfival szemben az elmúlt két évben 17 alkalommal indult szabálysértési eljárás közlekedési szabálysértés elkövetése miatt, közte a Hajdúhadházi Rendőrkapitányságon, ahol 2024. március 5-én jogerőre emelkedett határozat szerint érvénytelen hatósági engedéllyel vagy jelzéssel való közlekedés és közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértések miatt 97.500 forint pénzbírságot szabtak ki vele szemben és 2 hónapra eltiltották a közúti járművezetéstől. 

A vádlott 2024. márciusában a határozat jogerőre emelkedését követően telefonon felvette a kapcsolatot a Hajdúhadházi Rendőrkapitányságon az ügye előadójával, aki a jogerőről tájékoztatta. A férfi később a kormányhivatali határozatot is postán átvette a vezetői jogosultság szüneteléséről. 

Ezzel nem törődve a vádlott 2024. április 9-én éjfélkor a tulajdonát képező személygépkocsival úgy vett részt a közúti forgalomban Nyíradonyban, hogy tudomással bírt arról, hogy őt a rendőrség 2024. március 5-től 2024. május 4-ig a járművezetéstől jogerősen eltiltotta. A férfi Nyírmihálydiból Debrecenbe akart volna a gépkocsijával eljutni, amikor őt a rendőrök megállították, igazoltatták, majd bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt a Nyíradonyi Rendőrőrsre előállították.

A Debreceni Járásbíróság döntését az ügyészség tudomásul vette, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében jelentett be fellebbezést.