Gyermekbarát igazságszolgáltatás

Magyarország Kormánya 2012-ben meghirdette a Gyermekközpontú Igazságszolgáltatás évét. Az Országos Bírósági Hivatal a Kormány programjához kapcsolódva kiemelten foglalkozik a gyermekközpontú igazságszolgáltatás megvalósításával. Ennek a programnak a részeként kerültek kialakításra a bíróságokon a gyermekbarát meghallgatószobák.

A Gyermekközpontú Igazságszolgáltatás jegyében a Miskolci Törvényszéken is elkészült egy gyermekbarát meghallgatószoba, mely biztosítja, hogy a gyermekeket koruknak, fejlettségi és értelmi szintjüknek megfelelően, a lehető legkíméletesebben, barátságos környezetben lehessen meghallgatni mind polgári, mind büntetőügyekben. A gyermekkorúak ugyanis sok esetben ilyenkor találkoznak először az igazságszolgáltatással, és egy félelem nélküli, megnyugtató környezetet kell teremtenünk részükre, hogy őszintén, feszélyezettség nélkül tudjanak a bíró kérdésére válaszolni. A szoba kihasználtsága megfelelő, büntető ügyekben és elsősorban családjogi ügyekben itt hallgatja ki a bíróság a kiskorúakat.

A gyermekbarát meghallgatószoba, melynek átadására 2014. március 13. napján került sor, a Miskolci Törvényszék Dózsa György u. 4. szám alatti épületének földszint 23. szobája.

A törvényszék illetékességi területén található járásbíróságok közül Ózdon, Kazincbarcikán, Szerencsen és Sátoraljaújhelyen is kialakításra kerültek a 2014. évben a gyermekbarát meghallgatószobák.