Rablással szerzett okosórát – letartóztatásba került

A Miskolci Járásbíróság egy hónapra elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akivel szemben rablás bűntette miatt indult büntetőeljárás.

A nyomozás adatai szerint 2024. június 16. napján az esti órákban a gyanúsított együtt italozott a sértettel, majd az italozást tovább folytatták a gyanúsított Miskolc, Jónáshegyi ingatlanában. A gyanúsított több alkalommal mondta a sértettnek, hogy vegye le a csuklóján lévő 120 000 forint értékű okosóráját, mert ha nem, akkor meg fogja verni. A sértett ennek kezdetben nem tett eleget, azonban a gyanúsított egy alkalommal tenyérrel pofonvágta, majd ököllel arcon ütötte őt, aminek a hatására a sértett levette az órát a kezéről, és odaadta a gyanúsítottnak, majd elindult kifelé a házból. A gyanúsított utána ment, és a ház előtti teraszon ismételten egy alkalommal megütötte a sértettet az állán, majd ököllel ütötte a fejét, amelynek hatására a sértett a földre esett. A gyanúsított a bántalmazás közben megfenyegette a sértettet, hogyha szólni mer a rendőrségnek, megöli a családját. Végül a sértett elszaladt a helyszínről és a közeli buszmegállóból értesítette a rendőrséget. 
A sértett a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett el.   
Az okosórát a rendőrség a gyanúsított lakóhelyén feltalálta.

A gyanúsított fenti cselekménye – bizonyítottság esetén – alkalmas rablás bűntettének a megállapítására.

A bíróság álláspontja szerint a várható szabadságvesztés mértékére figyelemmel, amely 2 évtől 8 évig terjed, a gyanúsított szökésétől elrejtőzésétől megalapozottan lehet tartani. A gyanúsított a sértettet megfenyegette, ezért feltehető, hogy őt és a többi tanút megpróbálná befolyásolni, ezzel a bizonyítás lefolytatását veszélyeztetné. Személyi és vagyoni körülményei, valamint kedvezőtlen előéleti adatai alapján a bűnismétlés veszélye is fennáll.

Mindezeket mérlegelve a bíróság egy hónapra elrendelte a gyanúsított letartóztatását.

A végzés nem végleges, a védő enyhébb kényszerintézkedés elrendelése iránt fellebbezett.

Miskolc, 2024. június 19.