2024/21. hét - több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete

Ügy tárgya
Több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete
Tárgyalás időpontja
Ügyszám
17.Fk.7/2024.
Tárgyalás helyszíne
Veszprémi Törvényszék
Tárgyaló
fsz. 2. tárgyalóterem
Ügyszak
Büntető
Közérdeklődésre számot tarthat
Igen
Eljáró bíróság
Veszprémi Törvényszék

A vádlottak 2022. december 18-án Ukrajnából érkeztek Magyarországra azzal a céllal, hogy egy húsfeldolgozó üzemben munkát vállaljanak. A II. rendű vádlott fiatalkorú. A vádlottakat családtagjaikkal egy szállóban helyezték el.

A vádlottak 2022. december 19-én a szálló szobájában közösen szeszesitalt fogyasztottak, és elhatározták, hogy megkérik az épületben lakó sértettet, hogy a szálló buszával vigye el őket sört venni. Ennek érdekében a III. rendű vádlott megkérte édesanyját, hogy keltse fel és küldje el az I. számú sértettet szeszesitalt vásárolni, azonban az nem teljesítette a kérését. Ekkor az édesanya visszaindult a szobájába, majd összetalálkozott fiával, aki azzal a céllal ment az I. számú sértett szobája felé, hogy felkeltse őt.

A III. rendű vádlott bekopogott az I. számú sértetthez, aki ajtót nyitott. Ekkor a III. rendű vádlott, az édesanyja és – az időközben a III. rendű vádlott helyszínre érkező élettársa - együtt beléptek a szobába, ahol III. rendű vádlott indulatos állapotban, trágár szavakkal szidalmazta az I. számú sértettet, amiatt, hogy nem segít nekik alkoholt vásárolni. A hangoskodásra a szoba elé érkezett a tanú, aki kivezette a III. rendű vádlottat és családtagjait a szobából, az I. számú sértett pedig kulccsal bezárta az ajtót. A III. rendű vádlott ettől még indulatosabb állapotba került és elkezdte ütni és rúgni a szobaajtót, miközben a tanú megpróbálta őt lefogni. Eközben ittas és indulatos állapotban megérkezett az I. rendű vádlott, majd rövid idő múlva, megjelent a fiatalkorú II. rendű vádlott is, és bekapcsolódott a szobaajtó rongálásába. A vádlottak közben azzal fenyegették meg az I. számú sértettet, hogy a lábánál fogva kihúzzák a szobából és megölik őt. 

A vádlottak ezt követően egy lyukat ütöttek a szoba ajtaján, amelyen keresztül benyúltak és megragadták a szobában tartózkodó I. számú sértettet, de ekkor még ki tudott szabadulni a vádlottak fogásából. Ezt követően a vádlottak közösen betörték a bejárati ajtót és berohantak a szobába, ahol rátámadtak az I. számú sértettre úgy, hogy őt az ágyra lökték, majd ököllel, nagy erővel, testszerte több alkalommal megütötték, miközben a sértett védekezésképpen az ágyon összekuporodott és a kezeivel védte a fejét. Ekkor a III. rendű vádlott édesanyja ráfeküdt az I. számú sértettre és a testével védte őt, ezért a vádlottak felhagytak a sértett bántalmazásával és az időközben a szobába lépő személyek irányába fordultak, akik felszólították őket, hogy hagyják abba a verekedést. Eközben a sértett felállt és kimenekült a szobából, majd a vádlottak közösen nekitámadtak a szobában álló tanúkra. A dulakodás alatt a tanúk egyenként kimentek a szobából, miközben a vádlottak a helyiségben maradtak. 

Ezt követően a vádlottak a szobában közösen összetörték a berendezési tárgyakat, majd a II. rendű vádlott, majd őt követve az I. rendű vádlott – kezükben egy-egy 75,5 cm hosszúságú fa asztallábbal – kifutottak a szobából, és azokkal folyamatosan csapkodva a folyosó végén tartózkodó lakók irányába rohantak, akik szétszaladtak. Ezalatt a III. rendű vádlott – a kezében egy 68 cm hosszúságú fa asztalmerevítőt tartva – szintén kifutott a szobából, lement a földszintre és az épületből kiszaladt az udvarra. 

A vádlottak által történt bántalmazás következtében az I. számú sértett orvosi vizsgálatára nem került sor. A vádlottak magatartása nyolc napon túl gyógyuló, súlyosabb sérülés okozására is alkalmas volt, amelynek bekövetkezése az I. számú sértett védekezése, és a segítséget nyújtók elhárító tevékenysége miatt maradt el. A vádlottak a rongálással 353 060 forint kárt okoztak.

Ezt követően az I. és II. rendű vádlottak a fa asztallábakkal lefutottak az I. emeletre, ahol a II. rendű vádlott utolérte a II. számú sértettet, aki védekezésként felkapott egy széket. A II. rendű vádlott több alkalommal, nagy erővel a II. számú sértett feje irányába ütött, aki a széket maga elé és a feje fölé tartva védekezett. Ekkor az I. rendű vádlott is leért az I. emeletre és a nála lévő asztallábat két kézzel fogva, testszerte ütlegelni kezdte a II. számú sértettet. A bántalmazás során az I. és II. rendű vádlottak megütötték a II. számú sértett fejét, aki ennek következtében a földre rogyott, ahol a kezeit maga elé tartva védte a fejét, miközben a vádlottak őt tovább ütlegelték. 

Eközben a II. rendű sértett fia, a III. rendű sértett – azért, hogy segítséget nyújtson az apjának – odafutott a térdelő, erősen vérző II. számú sértetthez és miközben lehajolt hozzá, a II. rendű vádlott megütötte a III. számú sértett homlokának bal oldalát, amelynek következtében ő előre bukott, majd az I. rendű vádlott a nála lévő asztallábbal legalább egy alkalommal szintén megütötte a II. számú sértett fejének bal oldalát a tarkórészen. A vádlottak által történt bántalmazása következtében a III. számú sértett a földre esett, majd a fejsérülései miatt egész testében rángatózni kezdett.

Eközben a szálló lakói a földön fekvő II. és III. számú sértettek segítségére siettek, és a magatehetetlen állapotban lévő III. számú sértett további bántalmazását a cselekményt észlelő tanúk közbeavatkozása akadályozta meg. 

A II. számú sértett sérüléseinek gyógytartama 4 hét, míg a III. számú sértett sérüléseinek tényleges gyógytartama 6-8 hét volt. Sérülése életveszélyes volt, amely időben érkező orvosi beavatkozás nélkül a III. számú sértett halálához vezetett volna.

Egyéb információ

Megjegyzés: A bíróság az ügyben tárgyalást tart.

dr. Laczkó Henriett
sajtószóvivő
06-30/237-5069
sajto_veszprem@birosag.hu