Ítéletet hozott a bíróság az ún. „ördög ügyvédje” -ügyben

A Veszprémi Járásbíróság az ügy I. rendű vádlottját bűnösnek mondta ki 9 rendbeli különleges személyes adattal visszaélés vétségében mint bűnsegédet, és őt 600.000 forint pénzbüntetésre ítélte, míg a II. rendű vádlottat felmentette a bűncselekmény vádja alól.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a II. rendű vádlott 2019 őszén az I. rendű vádlott kérésére létrehozott egy Facebook profilt, majd a belépési adatokat megadta az I. rendű vádlottnak, aki a profil elérhetőségét legalább három, a nyomozás során fel nem tárt személynek megadta.

2019 októberében a Facebook profilon keresztül az eljárás során fel nem derített személy létrehozott egy oldalt abból a célból, hogy az önkormányzati választásokon induló polgármester-jelölt ellen lejárató tartalmakat tegyen közzé. A Facebook oldal kezelőjének internetes elérhetőségeként az oldalt létrehozó, eljárás során fel nem derített személy egy webhelyet tüntetett fel.

Egy harmadik személy 2019. szeptember 22-én létrehozott egy fiókot egy felnőtt tartalmakat megjelenítő oldalon és ismeretlen személy három weboldalt abból a célból, hogy azokon az eljárás során fel nem derített személy vagy személyek nyilvánosságra hozzák egy nő által 2018. május 21.-én egy adriai-tengeri hajóúton készített kompromittáló felvételeket.

A hivatkozott webhelyek létrehozásának, majd azoknak a Facebook oldalon történő feltüntetésének indoka az volt, hogy közvetlenül a Facebook internetes közösségi oldalon a vonatkozó szabályok alapján szexuális tartalmú felvételek közzététele nem volt lehetséges. Ugyanakkor ahhoz, hogy a lehető legtöbb internet felhasználóhoz eljussanak azok a tartalmak, amelyeket olyan weboldalakon hoztak nyilvánosságra, amelyeket a Facebook internetes közösségi oldalt használók számához viszonyítva az internetet használók közösségének elhanyagolható hányada látogat, szükség volt a Facebook, mint közvetítő csatorna felhasználására, majd annak hirdetésére.

Az I. rendű vádlott a fenti weboldalakról, és azokra feltölteni szándékozott tartamokról ismeretlen körülmények között tudomást szerzett, ezért közreműködésével az eljárás során fel nem derített személy a Facebook oldal hirdetését kérte. A hirdetésekért összesen 26.909 forintot fizetett ki az I. rendű vádlott bankszámlájához tartozó bankkártyával. E célból az I. rendű vádlott az eljárás során fel nem derített személy rendelkezésére bocsátotta a hivatkozott bankkártyája adatait.

A Facebook oldalhoz kapcsolódó hirdetés időpontjában a Facebook oldalon internetes elérhetőségként feltüntetett weboldalon megtalálható, 2019. október 1 jén „A korrupt, drogos polgármester” címmel és 2019. október 2-án „ĺgy mulat egy magyar úr” címmel közzétett blogbejegyzésekben ismeretlen személy előre vetítette, hogy egy kormánypárti polgármesterről fog kompromittáló képeket és videókat közzétenni, majd 2019. október 2-án az internetes oldalakon közzétett „így mulat egy magyar úr” című blogbejegyzésében nyilvánosságra hozta a korábban említett nő által a hivatkozott adriai-tengeri hajóúton készített fénykép egy részletét, amelyen az egyik tanú látható, másnap pedig egy olyan részletet, amelyen egy másik tanú arca látható. A következő napokban a weboldalakon nyilvánosságra hozott fényképeken, illetve videófelvételeken szintén felismerhetőek a tanúk – esetenként szexuális cselekmény közben –, mely linkeket a közzétételt követően a Facebook oldalon is megosztottak.

Az eljárás során fel nem derített személy vagy személyek a felvételeken szereplő kilenc személy képmásának, mint különleges személyes adatának, illetve néhányuk nemi életre vonatkozó különleges személyes adatának jogosulatlan kezelésével jelentős érdeksérelmet okozott, melyhez az I. rendű vádlott a Facebook oldal hirdetésével, abból a célból, hogy a tartalmak minél több személyhez eljussanak, szándékosan segítséget nyújtott.

Az ítélettel szemben az ügyész az I. rendű vádlott terhére súlyosításért, tettesi minőség megállapításáért, míg a II. rendű vádlott esetében a bűnösség megállapításáért fellebbezett. Az I. rendű vádlott és védője felmentésért fellebbezett, míg a II rendű vádlott védője az ítéletet tudomásul vette, a távollévő II. rendű vádlott még nem nyilatkozott. Az ítélet így egyik vádlott vonatkozásában sem emelkedett jogerőre; az eljárás másodfokon a Veszprémi Törvényszéken folytatódik.

Veszprém, 2024. május 13.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály