Letartóztatta a bíróság a kétszeres telefontolvajt

A Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte a letartóztatását annak a 40 éves férfinak, akivel szemben lopás vétsége és kifosztás bűntette miatt indult büntetőeljárás.

A rendelkezésre álló iratok szerint a gyanúsított 2024. május 3-án az esti órákban találkozót beszélt meg a sértettel egy tapolcai játszótéren, ahol egy padon ülve beszélgettek. A beszélgetése során a sértett nadrágzsebéből kicsúszott telefonja, amelyet a gyanúsított észlelt, a telefont felkapta, és azzal elfutott. A gyanúsított a mobiltelefon tokját lecserélte, abból a SIM kártyát kivette, és a készüléket alapbeállításra visszaállította. Az elkövetési érték 69.999 forint, ami a lefoglalással megtérült.

A gyanúsított néhány nappal később ismételten találkozót beszélt meg a sértettel. Késő éjjel egy tapolcai áruház előtti padon ültek, és a gyanúsított nyugtató tablettákat adott a sértettnek, illetve a nála lévő borból is adott neki. A sértett a gyógyszerekből 2,5 tablettát vett be, arra 1 liter bort fogyasztott el, amelynek következtében öntudatlan állapotba került. A gyanúsított az öntudatlan, és ezáltal védekezésre képtelen állapotban a pad előtt, a földön fekvő sértettet felültette, ruházatát átvizsgálta, majd a sértett telefonját tőle jogtalan eltulajdonítás végett elvette, és a helyszínről távozott.

A bíróság a gyanúsított letartóztatását szökés, elrejtőzés veszélye, a bizonyítás megnehezítésének megakadályozása, illetve bűnismétlés veszélye miatt látta indokoltnak.

A végzéssel szemben a gyanúsított fellebbezett, így az nem vált véglegessé, másodfokon a Veszprémi Törvényszék jár el. A fellebbezésnek a végzés végrehajtására nincs halasztó hatálya, így a férfi a másodfokú döntésig letartóztatásban marad.

Veszprém, 2024. május 16.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály