Keresés

Bírósági jegyző sikere a gép- és gyorsíró világbajnokságon

Eddigi legjobb eredményét érte el a Genthben megrendezett gépíró-, gyorsíró- és szövegszerkesztő, valamint jegyzőkönyvvezető világbajnokságon Terjéki Krisztina.

Szeptembertől újabb magyar bíró dolgozik az Emberi Jogok Európai Bíróságán

Dr. Horváth Péter szeptember 2-tól segíti az Emberi Jogok Európai Bíróságának munkáját.

Nyitott Bíróság a Sziget fesztiválon

Az Országos Bírósági Hivatal támogatásával idén a Fővárosi Törvényszék a Budapest Környéki Törvényszékkel közösen működteti a „Sziget Bíróságot” a Sziget Fesztivál Civil Sziget rendezvényén.

Egyre nagyobb az ügyfélforgalom a „Nyitott Bíróságon”

Óriási az érdeklődés a Fővárosi Törvényszék és a Budapest Környéki Törvényszék (BKT) fogalmazói és titkárai által a Civil Szigeten működtetett „Sziget Bíróságon”.

Óriási volt az érdeklődés a Sziget fesztiválon a „Nyitott Bíróság” iránt

Jelentős ügyfélforgalmat bonyolított le a Fővárosi Törvényszék és a Budapest Környéki Törvényszék (BKT) fogalmazói és titkárai által a Civil Szigeten működtetett „Sziget Bíróság”.

Sikeresen vizsgázott a Szegedi Törvényszék 2013. II. negyedévében az Ügyfélelégedettégi lapok tapasztalatai szerint

A Szegedi Törvényszéken és annak illetékességi területén működő valamennyi járásbíróságokon, valamint a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon 2013. április hónap 15. napjától bevezetésre kerültek az ügyfélelégedettségi lapok, biztosítva az ügyfelek számára, hogy az őket érintő ügyintézéssel, az épületek rendjével összefüggésben véleményt nyilváníthassanak.

Átadták a Szentesi Járásbíróság megújult homlokzatát

2013. augusztus 15-én ünnepélyes keretek között került átadásra a Szentesi Járásbíróság épületének megújult homlokzata.

Változnak az ítélőtáblák illetékességi területei

2013. szeptember 1-től módosulnak az ítélőtáblák illetékességi területei: a Szolnoki Törvényszék a Debreceni Ítélőtáblától a Szegedihez kerül, míg Debrecen cserében eljár az Egri Törvényszék ügyeiben. Utóbbi eddig a Fővárosi Ítélőtáblához tartozott, amely az elmúlt években egyre növekvő leterheltséggel küzdött. A módosítással csökken a Fővárosi Ítélőtábla alá tartozó törvényszékek száma, amellyel a fővárosi ítélkezés időszerűségi mutatóinak jelentős javulása várható.

2013. szeptember 1-jétől változások a büntető igazságszolgáltatásban

Az Országos Bírósági Hivatal a bíróságok tapasztalatain alapuló javaslatai nyomán, a szabálysértési jogszabályok módosításával a jogalkalmazást várhatóan jelentősen javító új törvényi szabályozás lép életbe szeptembertől. Az új szabályozás értelmében nem lesz kötelező minden szabálysértési ügyben tárgyalást tartani, csak akkor, ha ezt az elkövető kéri vagy a bíróság azt hivatalból szükségesnek tartja.

2013. szeptember 1-től módosuló polgári tárgyú jogszabályok

2013. július 1-től új szakértői szervezet, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Teljesítésigazolási Szakértői Szerv alakult, amely a tervezési, építési, kivitelezési szerződések teljesítéséből eredő, a törvényben meghatározott kérdésekben ad szakértői véleményt, ha a teljesítésigazolás kiadása nem történt meg, a kiadása vitás, avagy a teljesítésigazolás kiadásra került, de a kifizetés nem történt meg.

Ötödik alkotmánymódosítás - megszűnik az ügyáthelyezés lehetősége - Az MTV Ma reggel vendége volt dr. Tóth Áron az OBH elnöki kabinet vezetője

Az alkotmány őszi módosításával várhatóan kikerül az alaptörvényből az ügyáthelyezés lehetősége. Ezt azért vezették be, hogy csökkentsék a központi régió bíróságainak leterheltségét azzal, hogy bonyolultabb ügyeket vidéki bíróságokra helyeznek át, összességében gyorsítva így az eljárások lezárását.

A bíróság ingyen segít, ha a felek a peren kívüli egyeztetést választják - címmel írt a bírósági közvetítésről a Népszabadság online

Polgári jogviták esetén a bíró már maga javasolhatja a feleknek, hogy a végeláthatatlan és drága pereskedés helyett válasszák a közvetítői eljárást. Ha ezt elfogadják, bírósági titkárok ingyen segítik a megegyezést.

Együttműködési megállapodás az Egri Törvényszék és a heves megyei rendőrkapitányság között gyermekmeghallgató szoba használatáról

2013. szeptember hó 5. napján dr. Hunyadi-Buzás Ágnes, az Egri Törvényszék elnöke és Czinege László, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője  ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodást írt alá a törvényszéken.

Együttműködési megállapodást írtak alá Kecskeméten

A bíróságok szolgáltató jellegét a 21. századi igényekhez igazodva kell erősíteni, amelyek túlmutatnak a tárgyalótermekben folyó munkán - mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke hétfőn Kecskeméten, a törvényszék épületében tartott sajtótájékoztatón.

A Kecskeméti Törvényszéken 2013. szeptember 9-én megtartott sajtótájékoztató főbb témái

2013. szeptember 16. napjától két bírósági közvetítő - dr. Perlaki Adrienn és dr. Varga-Szombath Anita - kezdi meg közvetítői tevékenységét a Kecskeméti Járásbíróság fszt. 7. számú szobájában.

Bombariadó és más fenyegetések a bíróságokon

2013. szeptember 6-án, pénteken reggel 9 órakor a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrkapitányságra érkezett telefonos bejelentés szerint a Nyíregyházi Törvényszék épületében bombát helyeztek el. Összesen hét tárgyalóteremben folyt ekkor tárgyalás, a dolgozókon kívül 20-25 ügyfél tartózkodott még az épületben. A rendőrség nagyjából másfél óra alatt vizsgálta át az épületet, bombát nem találtak. Az eset viszont nem egyedi…

Megérkeztek az első polgári ügyek az Érdi Járásbíróságra

Az Érdi Járásbíróság 2019. január elsejével megkezdte működését az Érdi Járás településeire kiterjedő illetékességi területtel. A bíróság felállításával az Érdi Járás több, mint 117.000 lakosának válik könnyebbé, egyszerűbbé a bírósághoz való hozzáférés.

Nem volt pénze a sértettnek, hogy Budapestre felutazzon, távmeghallgatás útján hallgatta meg a bíróság

A Budapest Környéki Törvényszék a több száz kilométerre lakó sértettet még decemberre idézte meg a budapesti tárgyalóterembe, ahova ő a rossz anyagi körülményei miatt nem tudott felutazni.

Tudta-e? 130 évvel ezelőtt hunyt el Apáthy István

Tudta-e? 130 évvel ezelőtt hunyt el Apáthy István

"Felhasználói adatbiztonság a mindennapokban" - nagy sikerű előadás a Szegedi Törvényszéken

A XXI. század - az informatikai eszközök széles körű elterjedésével - új kihívás elé állította a bírósági szervezet dolgozóit, amelynek során fokozott figyelmet kell fordítani az informatikai rendszerek, eszközök alkalmazásakor bekövetkező kockázati tényezőkre.