Balassagyarmati Törvényszék – Felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a bíróság a saját kutyáját bántalmazó férfival szemben

Szervezeti egység
Balassagyarmati Törvényszék

A Salgótarjáni Járásbíróság – tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben – 1 év 6 hónap, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki állatkínzás bűntette miatt egy ötven éves sóshartyáni férfival szemben.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott tavaly tavasszal a sóshartyáni ingatlanának udvarán az 1 év körüli zsemle színű, keverék kan kutyáját egy éles eszközzel, szándékosan több alkalommal is fejen ütötte. A bántalmazás következtében az állat koponyájának tetején 5 cm hosszúságú és 2 cm mélységű vérző, nyílt seb keletkezett. Az arcorri részt és a koponyát ért tompa és metszett erőbehatások komoly fájdalmat okoztak az ebnek.

A bántalmazást követően a kutya a vádlott ingatlanának területéről elszaladt. Másnap, egy névtelen lakossági bejelentést követően az egyik állatvédő alapítvány munkatársai találták meg, majd gondoskodtak az azonnali állatorvosi ellátásáról és gyógykezeléséről, amely nélkül az állat elpusztulhatott volna.

A bíróság döntése értelmében a vádlott a próbaidő tartama alatt pártfogó felügyelet alatt áll, továbbá köteles közel 150.000 forint bűnügyi költség megfizetésére is.

A bíróság végzése még nem emelkedett jogerőre.

Salgótarján, 2022. október 20.

Balassagyarmati Törvényszék Sajtóosztály