Hírek

2019. decemberében újabb bírósági épület korszerűsítése valósult meg az energiahatékonyság és a takarékosabb üzemeltetés jegyében.

Az OBH az ügyfelek elégedettsége érdekében megteremtette a kulturált, kényelmes, egyszerű, gyors és biztonságos ügyintézési körülményeket, Magyarország az ítélkezést támogató fejlesztések területén tartalmas új fejezettel bővült - emelte ki beszédében dr. Répássy Árpád, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese, a Közigazgatási- és Közszolgálati Fejlesztés Operatív Program (KÖFOP) zárórendezvényén.

Kép

A „Digitális Bíróság” projekt keretében a bírósági szervezet sikeresen csatlakozott a Központi Kormányzati Szolgáltatás Busz (KKSZB) szolgáltatáshoz, amellyel számos közhiteles nyilvántartás automatikus információátadáson alapuló elérhetősége valósult meg.

Kép

KÖFOP, E-akta, via video,Benchbook - a közelmúltban épültek be ezek a kifejezések a bírósági nyelvezetbe. Tényleg olyan szokatlanok, mint amilyennek első hallásra tűnnek?

Kép

Az Országos Bírósági Hivatal által szervezett „Szuverenitás az európai igazságügyi térségben” nemzetközi konferencia első napján, 2019. április 8-án a Digitális Bíróság is bemutatkozott.

Kép

A Digitális Bíróság projekt egyik fejlesztési területe a bírósági eljárások iratainak elektronizálása (E-Akta) és a bírósági periratok elektronikus betekintésének biztosítása. Az E-Aktáról és a kapcsolódó kodifikációs feladatokról Dr. Kocsi Balázst, az Elektronikus Iratbetekintési Munkacsoport tagját kérdeztük.

Kép

A gyorsabb és hatékonyabb bírósági ügyintézést valósítja meg a Digitális Bíróság projekt. Egyik célja a bírósági határozatok közzétételének megújítása, mely a bírósági határozatgyűjtemény keresőmotorjának továbbfejlesztését teszi szükségessé.

Kép

Az Országos Bírósági Hivatal Digitális Nyílt Nap rendezvénysorozat záró programjának adott otthont 2019. január 21-én a Budapest Környéki Törvényszék.
A Digitális Nyílt Nap rendezvénysorozat lehetőséget teremtett arra, hogy az ország valamennyi bírája, igazságügyi alkalmazottja, illetve a társhatóságok vezetői, képviselői tájékozódhassanak az elmúlt években a bíróságokon megvalósult és a jövőben megvalósuló elektronikus fejlesztésekről.

Kép

„A bíróságok az elektronikus fejlesztésekkel megérkeztek a XXI. századba” – mutatott rá dr. Hajnal Éva törvényszéki elnök a Kaposvári Törvényszék digitális nyílt napján. Hangsúlyozta azt is, hogy a technológia vívmányai hosszú távon nem csak idő- és költséghatékonyak, de más szempontból is megkönnyítik a bírók munkáját.

Kép

Az elmúlt pár évben a bíróságokon forradalmi technikai változások zajlottak le, melyeknek egyik nagyon fontos eleme az elektronikus akta létrehozása – mondta el dr. Nyiri Beáta, az Egri Törvényszék elnöke az Inforádió Paragrafus című műsorában 2019. 01. 10-én. Hozzátette, ma már a legtöbb bíró, hogyha iratot szeretne megtekinteni, akkor nem kéri ki a lajstrom irodából, hanem számítógépen nézi meg. 2019. január 1-étől minden bíróságon mindent digitalizálnak.