Werbőczy Ösztöndíj Program

Picture1.pngAz Országos Bírósági Hivatal Elnöke már létező ösztöndíjprogramok átalakításával és új lehetőségek megteremtésével 2018. évben Werbőczy Ösztöndíj Programot alapított.

 

Werbőczy István – az ösztöndíjprogram névadója

A magyar magánjog fejlődésének meghatározó alakja, fő művében a Hármaskönyvben gyűjtötte össze a 16. századig kialakult magyarországi szokásjogot.

A Werbőczy Ösztöndíj Program alapvető célja elsősorban a bírói kompetenciák fejlesztése, amely három alprogram keretében valósul meg.

 

Werbőczy Mundus

A Werbőczy Mundus ösztöndíj program keretében az OBH Elnöke gyakornoki lehetőséget biztosít bírák és bírósági titkárok részére az Európai Unió Bíróságán(EUB) Luxembourgban, az Európai Jogakadémián(ERA) Trierben.

 

Werbőczy Lingua 

Az ösztöndíj program célja a nemzetközi eredmények közvetítése a hazai igazságszolgáltatás felé és a magyar igazságszolgáltatás eredményeinek kommunikálása nemzetközi színtéren illetve az ehhez szükséges szakmai nyelvtudás folyamatos fejlesztése.

 

Werbőczy Universitas

Az OBH és a jogi képzést nyújtó hazai egyetemek közötti bővülő együttműködések eredményekén létrejövő ösztöndíj program a bírák számára nyújt támogatást egyes szakjogász végzettségek megszerzéséhez.