Bíróságtörténet

„Az emlékezés a lélek szükséglete, az egyén, társadalom és állam éltető ereje. Amint ideálok nélkül nincs az életnek értelme, éppúgy emlékek hiányában elveszti az élet hangulatát, értékét és azt a folytonosságot, mely erőt kölcsönöz a küzdőnek, reményt ébreszt a csüggedőben és lendülettel tölti el az élni akarót." (Angyal Pál)

Az Országos Bírósági Hivatal kiemelten fontosnak tekinti a bíróságok történelmi emlékeinek feltárását, megőrzését, a bíróságok történetének kutatását, az igazságszolgáltatás társadalomban betöltött szerepének megismertetését, ezért indította el bíróságtörténeti projektjét.

A honlap áttekintést ad a bírósági szervezet egyes szintjeinek (Kúria, ítélőtáblák, törvényszékek) történetéről, tartalmaz bíróságtörténeti bibliográfiát, bemutatja a bíróságtörténeti projekt legújabb eredményeit: a Magyar Igazságügyi Akadémián 2017. szeptember 11. és 15. között megrendezett „Bíróságtörténeti hét” című kiállítással és konferenciákkal egybekötött rendezvényt és a bíróságtörténeti kiállítás- és konferencia körutat.