Hírek

Kiemelt hírek

Emlékállítás egy kiemelkedő magyar jogtudósnak és fontos eredményeket mérlegre helyező szakmai rendezvény – erről szólt a Wlassics Gyula emlékkonferencia.

Az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága 2019. december 6-án tartott ülésén meghallgatta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöki posztjára jelölt Senyei György Barnát. A bizottság 10 igen és 1 tartózkodás mellett tette le voksát a jelölt mellett.

2018 és 2019 is díjesőt hozott az évről-évre egyre sikeresebb magyar csapatok számára a nemzetközi THEMIS versenyeken, november vége óta pedig már a 2020-as versenyre is várják a jelentkezéseket.

Ügyfeleknek

Az ügyfeleket segítő Bírósági Iránytű rovatban a mai naptól megtekinthető animációs filmsorozatunk újabb epizódja.

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy az OBH Országos Nyilvántartási Irodájának ügyfélfogadási ideje 2019. október 31-én, valamint november 1-jén az alábbiak szerint változik.

A végrehajtó jelölti nyilvántartásba vételhez, valamint a békéltető testületi tagság betöltéséhez szükséges pályázatok leadásához a pályázóknak igazolniuk kellett, hogy nem állnak cselekvőképességet kizáró vagy korlátozó gondnokság hatálya alatt. 

Bíróságokról

Az Országgyűlés ma az előterjesztésekről való döntést követen választja meg az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökét.

Társadalmi összefogásra van szükség a korrupció visszaszorítása és a közélet tisztasága érdekében – ezt hangsúlyozták legutóbbi egyeztetésükön Magyarország állami szerveinek vezetői.

A Győri Törvényszék területén működő járásbíróságok évek óta magas színvonalú határozatokat hoznak. 2019. I. félévben is, miként az előző három teljes évben és azok első felében, ebben a megyében volt a legmagasabb a fellebbezett elsőfokú határozatok helybenhagyási aránya (60,7%).

Bíróságok a nagyvilágban

Elkezdődtek a Brüsszel IIA rendelet felülvizsgálatához fűződő szakmai rendezvények, amelyek közül az egyik elsőnek a Magyar Igazságügyi Akadémia (MIA) adott otthont.

Újabb három cikk jelent meg a Bíróságok a nagyvilágban rovatban, amelyek egy-egy európai bírósági rendszerre vonatkozó gyakorlatot mutatnak be.

Az összehasonlító jog művelői számára is tanulságos, formájában és tartalmában is igényes tanulmány bemutatja, hogy miként jelenik meg a bírói függetlenség a kinevezések, a fegyelmi eljárások, az elmozdíthatóság szabályozottságán és gyakorlatán keresztül Svájcban és Új-Zélandon.

Tudomány&Kultúra

A hűtlenség tulajdonképpen az állam elleni bűncselekmények történelmi előzménye. A hűtlenség bélyege (nota infidelitatis) egykor a király személye és hatalma ellene elkövetett bűncselekmények összefoglaló elnevezése volt. Minden esetben fő- és jószágvesztéssel büntették.

A rendi Magyarországon, az ingatlannyilvántartás elkészítését beiktatás előzte meg, ez a birtokszerzés nélkülözhetetlen eleme volt, így vált érvényessé a jogügylet. Ha a meghatározott időn belül nem került sor a beiktatásra, a jogügylet érvényét veszítette.

Az 1687/88-ban, Pozsonyban tartott országgyűlésen a magyar rendek I. Lipót kérésére lemondtak a több évszázada fennálló ellenállási jogukról, melynek gyökerei II. András 1222. évi Aranybullájáig vezethetők vissza. A nemesek eszerint a hűtlenség vétke nélkül fellázadhattak a király ellen, amennyiben az uralkodó nem tartja meg a bullában foglaltakat.

Magazin

Az erkölcs és a jog közötti kapcsolatról adott interjút Dr. Darák Péter, a Kúria elnöke és dr. Erdő Péter bíboros, esztergom - budapesti érsek a Válaszonline hírportálnak.

A karácsonyi ajándékok beszerzésekor sokan választják a webshopokat, és a fizetésnél is általánossá vált a bankártyák használata. Hogy az ünnep ne a bosszankodásról szóljon érdemes körültekintőnek lenni a kártyahasználatkor és az online felületek felkeresésekor.

Családjogi perekben dönteni egyszerre jelent szakmai kihívást és érzelmi megterhelést egy bíró számára. Minden eset mögött komoly indulatok feszülnek és gyakran egy vagy több gyermek jövője a tét. Hogy miként zajlanak a családjogi ügyek, hogyan történik egy gyermek meghallgatása, hogyan lehet jó bíróként helyt állni egy-egy vita közepette, arról Dr. Érdiné dr. Cseke Mariannt, a Pesti Központi Kerületi Bíróság polgári ügyszakos bíráját kérdeztük.

Fenntartható Értékeink Program - A jó bíró

Egészen új szakmai szerepben találta magát, ám sikerült fölvennie a Eurojust munkatempóját dr. Balogh Mártának. A Tatabányai Törvényszék büntető bírája az EJTN long term csereprogramja keretében, szeptemberben utazott Hágába, négy hónapot tölt el az uniós szervezetnél. Beszélgetésünkből az eddig szerzett szakmai tapasztalatairól tudhatunk meg néhány érdekességet.

Az ítélőtáblai és törvényszéki elnököknek is bemutatta a Fenntartható Értékeink Programot az Országos Bírósági Hivatal elnöke. Az elnöki értekezlet résztvevői workshop keretében gondolták tovább, milyen lehetőségek lehetnek a jövőben az értékek bemutatására és további gyarapítására.

Minden bíró arra vágyik, hogy jó bíró lehessen. S ugyanígy, minden ügyfél azt reméli, hogy ügye jó bíró elé kerül.

Fenntartható Értékeink Program - Zöld Bíróság

A Debreceni Törvényszék munkatársai 2019 októberében indítottak gyűjtést annak érdekében, hogy örökbe fogadják a debreceni állatkert egyik lakóját. A dolgozók választása egy hím hóbagolyra esett, amely még 2018 februárjában, nyolc hónaposan került Amsterdamból Debrecenbe.

A Debreceni Járásbíróság épületének főbejárata előtti rész 2019. november utolsó napjaiban zöldebbé és barátságosabbá vált.

Még 2015. év elején a Lenti Járásbíróság parkolójának közelében három elöregedett, veszélyes fát vágtak ki a helyi önkormányzat megbízottjai, melyek pótlására azóta nem került sor.

Fenntartható Értékeink Program - Családok a fókuszban

Családbarát Munkahely címet nyert a Győri Ítélőtábla, mely „Család és munkahely egyensúlya” címmel nyújtotta be pályázatát 2019. május elején „Családbarát munkahely” felhívásra.

„Családbarát, rugalmas munkahelyek Zalaegerszegen” címmel tartottak rendezvényt a Kamarák Házában Zalaegerszegen, ahol a Zalaegerszegi Törvényszék az Országos Bírósági Hivatal Fenntartható Értékeink Programját is bemutatta. 

A Szombathelyi Törvényszék a Családbarát Magyarország aktív közreműködőjeként pályázatot nyújtott be a Családbarát Hely Tanúsító Védjegy bronz fokozatának megszerzésért.