Hírek

Kiemelt hírek

Felkérte a kormány az Igazságügyi Minisztériumot, hogy – a Pénzügyminisztériummal és az Országos Bírósági Hivatallal (OBH) együttműködve – készítsen elő egy valamennyi bírót érintő jelentős fizetésemelési javaslatot – jelentette be 2018. december 13-án a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely az e heti Kormányinfón méltatlannak nevezte a bírók jelenlegi fizetési helyzetét, s azt mondta: a kabinet szándéka szerint legkésőbb 2020. január 1-jével új bértáblát vezetnek be.

Immár ötödik alkalommal hirdette meg az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a Fókuszban a bíróság fotópályázatot. A felhívásra 49 pályázótól összesen 471 kép érkezett - mondta az OBH elnöke a pályázat díjátadó ünnepségén.

2017 a felkészülés éve volt – jelentette ki az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke 2018. december 4-én, az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának meghallgatásán.

Ügyfeleknek

2019. január 1-éjén megkezdi működését az Érdi Járásbíróság. A bíróság illetékességi területe igazodik a járás településeihez: Érd, Diósd, Tárnok, Százhalombatta, Sóskút, Törökbálint, Pusztazámor.

Több bejelentés érkezett az Országos Bírósági Hivatalba (OBH), miszerint civil szervezetek megtévesztő megkereséseket kaptak különböző gazdasági társaságoktól. E társaságok azt ajánlották, hogy ellenszolgáltatás fejében törvényességi és gazdasági szempontból átvizsgálják, javítják a civil szervezetek beszámolóit. Ezáltal megelőzhetik az esetleges retorziókat.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) folyamatosan egyeztet az Igazságügyi Minisztériummal (IM) a keresetlevelek egyszerűsítésének módjáról. Az új keresetlevél nyomtatványokat rendszeresítő rendelet 2019 elején léphet hatályba

Bíróságokról

Idén van a 140. évfordulója annak, hogy a magyar országgyűlés elfogadta Magyarország első büntetőtörvénykönyvét, az 1878. évi V. törvénycikket, amelyet a köznyelv Csemegi-kódexnek szokott nevezni, megalkotójáról.

A Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon sikeresen lezárult az első alkalommal lefolytatott közigazgatási közvetítői eljárás: alig több mint egy óra alatt a felek között egyezség született.

Az "Év infokommunikációs projektje a közigazgatásban" díjjal ismerte el az Országos Bírósági Hivatal, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Legfőbb Ügyészség, illetve a NAV távmeghallgatási rendszerek kiépítésében végzett munkáját a NISZ Nemzeti Infokommunikáció Szolgáltató Zrt.. 

Tudomány&Kultúra

58 pályázó négy szekcióban 66 dolgozattal indult idén a Mailáth György Tudományos Pályázaton, melynek nyertesei a Consilium Peritorum alkalmával vehették át díjaikat.

Az Egri Törvényszéken 2018. december 1-én 18:00 órai kezdettel az Egri Érseki Fiúkórus javára Adventi Jótékonysági Koncertet szerveztünk.

Csaknem 500 fotó érkezett egy híján 50 pályázótól az 5. Fókuszban a bíróság fotópályázatra, ahol idén 5 kategóriában hirdetett nyertest az Országos Bírósági Hivatal. A bíráló bizottság a kategóriákon túl négy pályázó felvételeit különdíjjal ismerte el. 

Magazin

Dr. Bodnár Szilárd a Kaposvári Törvényszék bírája, polgári ügyszakban a Nagyatádi Járásbíróságon ítélkezik. Fiatalon, hirtelen elhunyt felesége, kisfiának édesanyja szintén a Kaposvári Törvényszék bírája volt. Fakönyv című műve terápiának indult, hét év után a barátok biztatására levélregény lett belőle. 

A karácsonyi vásárláskor sokakban merülhet fel a kérdés, mit tehetünk, ha például a megvásárolt ruha túl szűk lesz annak, akinek szántuk, vagy nem indul el a robotgép, amit olyan gondosan kiválasztottunk? Mások-e a jogaink, ha nem boltban, hanem interneten vásárolunk?  Jogos a kérdés sorozatunk e heti részében a szavatosság és jótállás témakörét jártuk körül dr. Futóné dr. Major Mónikával, a Gyulai Törvényszék bírájával.

Az idei dr. Kalotay Kálmán Bajnoki Gyorsíró-, Gépíró- és Szövegszerkesztő-versenyen a Miskolci Járásbíróságról két büntető ügyszakos jegyzőkönyvvezető is indult. Nagyné Bíró Ágnes, aki pályája során Arnold Schwarzaneggerrel is dolgozott, első helyezett, Burányi Georgina pedig ifjúsági harmadik lett.