Hírek

Kiemelt hírek

Amikor az Országos Bírósági Hivatal (OBH) 2012-ben megkezdte a működését, az „első feladat az volt (…), hogy a magyar bírósági szervezetet felkészítsük a 21. századra. Ez a nagyívű változás körülbelül 11 000 embert, 188 épületet, 26 jogi személyt és nagyjából évi másfél millió ügyben legalább kétszer ennyi ügyfelet érintett és érint mind a mai napig.” – idézte fel dr. Handó Tünde, a szervezet elnöke a Mandinernek adott, 2019. január 11-én megjelent interjújában.

Néha egy pofon választja el a lopást a rablástól – fiatalkorúak a bíróságon: interjú Dr. Nagy Antallal, a Debreceni Törvényszék Büntető Kollégiumvezetőjével
A lopás, a rablás, a garázdaság és a kifosztás a leggyakoribb bűncselekmény a fiatalkorú elkövetők körében, többségükben azonban nincs bűnözői hajlam, inkább a falkaszellem, a kivagyiság, vagy a meggondolatlanság állhat a háttérben – hangsúlyozza Dr. Nagy Antal, a Debreceni Törvényszék Büntető Kollégiumának vezetője.

2019. november végétől új megjelenéssel, átstrukturált felépítéssel és számos új típusú tartalommal várja látogatóit a bíróságok központi honlapja. Már az első héten háromszoros volt az érdeklődés az új honlap iránt és közel négyszeres volt az új felhasználók száma. 

Ügyfeleknek

A 2019. január 1-jétől működő Érdi Járásbíróságon is Ügyfélsegítő szolgáltatást vehetnek igénybe az állampolgárok. A bírósági ügyek intézésére minden hétfőn 9-12 és 13-15 óra között van lehetőség. A bíróság szolgáltató jellegének erősítése, a várakozási idő csökkentése érdekében személyesen az Ügyfélközpontban, vagy pedig telefonon a kezelőirodákon előzetes időpontfoglalást követően, az időponttal rendelkező ügyfelek soron kívül kerülnek behívásra. Az időpont foglalásához a név és a telefonszám

A Budapest Környéki Törvényszék 14. járásbíróságaként megkezdte működését január 1-jén az Érdi Járásbíróság, amelynek az illetékességi területe Érd, Diósd, Százhalombatta, Pusztazámor, Tárnok, Törökbálint és Sóskút településekre terjed ki.

2014-2018 között az összes gondnokolt száma 12 %-kal (62.606 főről 55.113 főre), a választójogból kizárt gondnokoltak száma pedig még jelentősebben, 19 %-kal (60.297 főről 49.124 főre) csökkent. 

Bíróságokról

Az első ügyfelek és az első polgári ügyek után megérkezett az első büntető ügy is az Érdi Járásbíróságra. A büntetőeljárásról szóló törvény rendelkezései szerint főszabályként büntető ügyekben az Érdi Járásbíróság akkor jár el, ha a bűncselekmény elkövetésére az Érdi Járás településein került sor.

Az Érdi Járásbíróság meghozta polgári ügyszakban az első érdemi döntését. Egy bántalmazott nő kért segítséget kedd délután az Érdi Járásbíróság Ügyfélcentrumában és kérte a megelőző távol-tartás elrendelését a bántalmazóval szemben.

Tudomány&Kultúra

A bírói hivatásra készülő új generáció máshogy keresi az információt, máshogyan kommunikál, mint elődei. Éppen ezért kihívást jelenthet a szakmai vezetők számára, hogy célba juttassák a bírói hivatásra vonatkozó üzeneteket. Az új generációs célcsoportot képző bírósági vezetők ennek elősegítése érdekében workshop-vezetői készségeket sajátítottak el a Magyar Igazságügyi Akadémián (MIA) január 10-11-én.

Összesen 185 ingatlan épületfejlesztési, karbantartási munkálatait, jó gazda módjára történő kezelését látja el az Országos Bírósági Hivatal (OBH). A szervezet célja az ügyfelek és a munkavállalók számára is a XXI. századi elvárásoknak megfelelő, az ítélkezés minőségét szolgáló körülmények biztosítása. Az OBH a 2018-as évet az új ügyfélközpontok átadása, valamint a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságok kialakítása mellett az épülettervezéseknek szentelte.  

Elismerését fejezte ki a magyar bíróságok teljesítményét illetően, továbbá felajánlotta segítségét a kétoldalú kapcsolatok elmélyítéséhez David Cornstein, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete.

Magazin

Egyre többet vásárolunk online, hiszen sokkal kényelmesebb a nappaliból keresgélni az áruk között. Az ünnepek közeledtével a webshopok forgalma még inkább megugrik, ezzel együtt a kockázata is megnő annak, hogy adathalászat vagy interneten keresztül elkövetett csalás áldozatává válunk. Dr. Somogyi Zoltánnal, a Győri Törvényszék Büntető Kollégiumának vezetőjével a megelőzésről és a jogérvényesítési lehetőségekről beszélgettünk a Jogos a kérdésben.

Megbízott elnökhelyettesből elnökké lépett elő a Budapest Környéki Törvényszéken dr. Gerber Tamás. 1994-ben végzett az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd fogalmazóként a Székesfehérvári Városi bíróságon kezdte pályafutását. 1997. februárjában titkári, két hónappal később bírói kinevezést kapott. 2013 és 2015 között a Székesfehérvári Törvényszék elnöke volt, 2016-ban pedig a Budapest Környéki Törvényszék elnökhelyettesi tisztségének ellátására kapott megbízást.