Hírek

Kiemelt hírek

A Kúria a 2019. szeptember 10-én nyilvános ülésen kihirdetett ítéletével (Bt.838/2019.) helyt adott a legfőbb ügyész törvényesség érdekében benyújtott indítványának és kimondotta, hogy törvénysértő a büntetőeljárás előzetes döntéshozatal kezdeményezése végett történő felfüggesztése, ha a kezdeményezésre irányuló kérelem nem európai közösségi norma, uniós szervek, intézmények vagy hivatalok aktusai értelmezésére, érvényességére, hanem a bíróság előtt folyamatban levő ügy kimenetelét nem ...

Meghirdette a Fenntartható Értékeink Programot (FÉP) az Országos Bírósági Hivatal elnöke. A három pillérből álló program a múlt hagyományaira és a már meglévő eredményekre építve szeretné a bírsági szervezet értékeit átörökíteni az utókor számára.

Továbbra is törvényes az OBH elnökének vezetői kinevezési gyakorlata. 

2019. év első felében 23 bírósági vezetői tisztségre kiírt pályázat került elbírálásra, melyek közül 16 zárult - a véleményező bírói testületek javaslatának megfelelően – kinevezéssel. 5 vezetői pályázat esetén objektív ok miatt, 2 esetben a törvényben biztosított jogával élve nyilvánította eredménytelenné a kinevező a pályázatokat. A bíróságok irányítása azonban ezekben az esetekben is biztosított.

Ügyfeleknek

2019. augusztusától a jogi képviselő nélkül eljáró ügyfelek még egyszerűbben tölthetik ki a keresetlevél nyomtatványokat.

Elsőként Nyíregyházán érhető el az országos „Ügyfélsegítő időpontfoglaló” on-line felület. Ezzel a Nyíregyházi Járásbíróságra – a későbbiekben országosan más bíróságokra is – akár otthonról foglalhatnak elektronikusan időpontot a bírósági ügyfélsegítő napra a jogkereső állampolgárok.

A Cstv. 6.§ (1d) bekezdése szerint a gazdálkodó szervezet az OBH-tól (2013 óta) igazolást kérhet arról, hogy nincs ellene benyújtva jogerősen még el nem bírált csődeljárás/felszámolási eljárás iránti kérelem, illetve nincs vele szemben kezdeményezett és jogerősen még el nem rendelt felszámolási eljárás.

Bíróságokról

A Nyíregyházi Törvényszéken az elmúlt napokban tartott rendezvénysorozat lehetőséget adott arra, hogy bemutassuk a bíróság értékeit, és azt, hogy azok megőrzésével a jövőben új értékeket teremthetünk. 

Spannerné dr. Csatári Zsuzsannát nevezte ki 6 évre a Székesfehérvári Törvényszék elnökhelyettesévé az Országos Bírósági Hivatal elnöke. Az új elnökhelyettes munkájával az igazságszolgáltatás tekintélyét is szeretné emelni.

EJTN JTM „Training on the job” címmel zajlott két napos nemzetközi szeminárium szeptember 11-12-én a Magyar Igazságügyi Akadémián, melyen a különböző országok on the job (munkavégzés helyén megvalósuló) képzéseinek módszerei is összehasonlításra kerültek.

Bíróságok a nagyvilágban

Finnország azon kevés európai uniós ország egyike, ahol a bíróságok központi igazgatása az Igazságügyi Minisztériumhoz tartozik. A bírói függetlenséget azonban ez nem érinti, hiszen az Alkotmány szerint a bírókat a köztársasági elnök nevezi ki. Mindenkinek biztosított a joga ahhoz, hogy ügyében a bíróság vagy más független döntéshozó szerv járjon el.

A bírói függetlenség megítélése szempontjából fontos jelenséggel az egyes országokon belül, de európai szinten is kevesen foglalkoznak. Ezért is érdekes a német bírósági fogalmazók versenydolgozata, amelyet a fenti címen adtak közre.

A kapcsolt tanulmány három, közelmúltban megjelent írásra hívja fel a figyelmet.

Tudomány&Kultúra

Folyamatosan érkeznek a pályaművek a Mailáth György Tudományos Pályázatra, szeptember 27-ig azonban még van lehetőség a pályamunkák benyújtására.

I. Mátyás talán a magyar történelem legismertebb alakja az országalapító Szent István király mellett.

Avedik Félix a Budapesti Királyi Törvényszék másodelnöke (Erzsébetváros, 1888. június 15. – Budapest, 1949. december 22.). 1917-től 1945-ig Budapesten bíró, 1926-tól a központi büntet járásbíróság elnöke, majd az itteni büntetőtörvényszék másodelnöke volt.

Magazin

A Miskolci Törvényszék idén sem feledkezett meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központjában gyógyuló gyermekekről. A törvényszék az Észak-Magyarország napilap „Segítünk” akciójához csatlakozva immár harmadik alkalommal szervezett gyűjtést dolgozói körében a kórház kis lakói számára. 

Első munkahely vagy munkahelyváltás – Magyarországon egy új munkaviszony többnyire próbaidővel kezdődik. Sokan erre bizonytalan időszakként tekintenek, pedig valójában a munkavállaló és a munkáltató számára is egy hasznos jogintézmény.

Már az októberi franciaországi döntőre készül a három fős magyar csapat, akik hatalmas sikert arattak Szófiában a „Themis D” elődöntőn. Idén már 14. alkalommal rendezi meg az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat a két évnél kevesebb gyakorlattal rendelkező bírósági, illetve ügyészségi fogalmazók és titkárok nemzetközi versenyét.

Fenntartható Értékeink Program - A jó bíró

Fenntartható Értékeink Program - Családok a fókuszban