Hírek

Kiemelt hírek

A köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a - bírói és ügyészi illetményemeléssel kapcsolatos jogszabálymódosításokat is magában foglaló - T/8016. számú, az egyes törvényeknek az egyfokú járási hivatali eljárások megteremtésével összefüggő módosításáról szóló törvényt.

Az Országgyűlés az Alaptörvény 25. cikk (6) bekezdése alapján dr. Senyei György Barnát 2019. december  10-én 151 igen, 12 nem 0 tartózkodással az Országos Bírósági Hivatal elnökévé választotta.

Emlékállítás egy kiemelkedő magyar jogtudósnak és fontos eredményeket mérlegre helyező szakmai rendezvény – erről szólt a Wlassics Gyula emlékkonferencia.

Ügyfeleknek

A 2020. januárjától indult polgári és büntető ügyekben minden bíróságon elérhetővé válik a periratokba való elektronikus betekintés. Erről dr. Kékedi Szabolcs, az Országos Bírósági Hivatal Elektronikus Eljárások Főosztályának főosztályvezetője az InfoRádió Paragrafus című műsorában beszélt, amely ezúttal az E-akta működésével foglalkozott.

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy 2020. január 1-jével közzétételre kerültek a 2020. tárgyévre vonatkozó beszámoló nyomtatványok (egyszeres könyvvitel: PK-641, kettős könyvvitel: PK-642). 

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy az OBH Országos Nyilvántartási Irodájának ügyfélfogadási ideje 2019. december 23. – 2020. január 3. napja között az alábbiak szerint változik:

Bíróságokról

A kártalanítás és a feltételes szabadságra bocsátás feltételeit a büntetés-végrehajtási bírói gyakorlatban, az emberkereskedelem értelmezésével kapcsolatos bírói gyakorlatot és az építésügyi hatósági eljárásokat is megvizsgálják idén a Kúria joggyakorlat elemző csoportjai.

Az OBH nyilatkozata a Márky-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester nyilvános videójával összefüggésben.

Nyolcadik alkalommal tartotta meg Consilium Peritorum („szakértői tanács”) című rendezvényét az Országos Bírósági Hivatal (OBH). A rendezvény küldetése, hogy az ország különböző részeiből érkezett, frissen kinevezett bírák, titkárok és fogalmazók részvételével eszmecsere és párbeszéd induljon el olyan jelentős szakmai kérdésekről, amelyek meghatározóak a bírósági pálya során.

Bíróságok a nagyvilágban

Határon átnyúló találkozót szervezett a Zalaegerszegi Törvényszék Zalaszabaron. A programban 7 szlovén és 15 magyar bírósági vezető vett részt, utóbbiak között dr. Benkő Imola, az Országos Bírósági Hivatal Jogi Főosztályvezetője, illetve dr. Túri Tamás, a Pécsi Ítélőtábla megbízott elnöke. 

Elkezdődtek a Brüsszel IIA rendelet felülvizsgálatához fűződő szakmai rendezvények, amelyek közül az egyik elsőnek a Magyar Igazságügyi Akadémia (MIA) adott otthont.

Újabb három cikk jelent meg a Bíróságok a nagyvilágban rovatban, amelyek egy-egy európai bírósági rendszerre vonatkozó gyakorlatot mutatnak be.

Tudomány&Kultúra

Magyarországon a házassági köteléki jogra az egyházi jog, ezen belül a katolikusokra a kánonjog szabályai vonatkoztak. Kisebb-nagyobb megszakítással ez volt érvényben a XIII. század első harmadától a polgári házasságról szóló 1894:XXXI. tc. életbe lépéséig. A kánonjog értelmében a házassági kötelék, mint szentség felbonthatatlan.

Emléktábla avatással kezdődött a Wlassics Gyula emlékére rendezett kétnapos konferencia, melyet az Országos Bírósági Hivatal rendez a két éve hatályban lévő Közigazgatási perrendtartással kapcsolatos jogalkalmazói tapasztalatokról. 

A hűtlenség tulajdonképpen az állam elleni bűncselekmények történelmi előzménye. A hűtlenség bélyege (nota infidelitatis) egykor a király személye és hatalma ellene elkövetett bűncselekmények összefoglaló elnevezése volt. Minden esetben fő- és jószágvesztéssel büntették.

Magazin

Az erkölcs és a jog közötti kapcsolatról adott interjút Dr. Darák Péter, a Kúria elnöke és dr. Erdő Péter bíboros, esztergom - budapesti érsek a Válaszonline hírportálnak.

A karácsonyi ajándékok beszerzésekor sokan választják a webshopokat, és a fizetésnél is általánossá vált a bankártyák használata. Hogy az ünnep ne a bosszankodásról szóljon érdemes körültekintőnek lenni a kártyahasználatkor és az online felületek felkeresésekor.

Családjogi perekben dönteni egyszerre jelent szakmai kihívást és érzelmi megterhelést egy bíró számára. Minden eset mögött komoly indulatok feszülnek és gyakran egy vagy több gyermek jövője a tét. Hogy miként zajlanak a családjogi ügyek, hogyan történik egy gyermek meghallgatása, hogyan lehet jó bíróként helyt állni egy-egy vita közepette, arról Dr. Érdiné dr. Cseke Mariannt, a Pesti Központi Kerületi Bíróság polgári ügyszakos bíráját kérdeztük.

Fenntartható Értékeink Program - A jó bíró

Egészen új szakmai szerepben találta magát, ám sikerült fölvennie a Eurojust munkatempóját dr. Balogh Mártának. A Tatabányai Törvényszék büntető bírája az EJTN long term csereprogramja keretében, szeptemberben utazott Hágába, négy hónapot tölt el az uniós szervezetnél. Beszélgetésünkből az eddig szerzett szakmai tapasztalatairól tudhatunk meg néhány érdekességet.

Az ítélőtáblai és törvényszéki elnököknek is bemutatta a Fenntartható Értékeink Programot az Országos Bírósági Hivatal elnöke. Az elnöki értekezlet résztvevői workshop keretében gondolták tovább, milyen lehetőségek lehetnek a jövőben az értékek bemutatására és további gyarapítására.

Minden bíró arra vágyik, hogy jó bíró lehessen. S ugyanígy, minden ügyfél azt reméli, hogy ügye jó bíró elé kerül.

Fenntartható Értékeink Program - Zöld Bíróság

A Debreceni Törvényszék munkatársai 2019 októberében indítottak gyűjtést annak érdekében, hogy örökbe fogadják a debreceni állatkert egyik lakóját. A dolgozók választása egy hím hóbagolyra esett, amely még 2018 februárjában, nyolc hónaposan került Amsterdamból Debrecenbe.

A Debreceni Járásbíróság épületének főbejárata előtti rész 2019. november utolsó napjaiban zöldebbé és barátságosabbá vált.

Még 2015. év elején a Lenti Járásbíróság parkolójának közelében három elöregedett, veszélyes fát vágtak ki a helyi önkormányzat megbízottjai, melyek pótlására azóta nem került sor.

Fenntartható Értékeink Program - Családok a fókuszban

Családbarát Munkahely címet nyert a Győri Ítélőtábla, mely „Család és munkahely egyensúlya” címmel nyújtotta be pályázatát 2019. május elején „Családbarát munkahely” felhívásra.

„Családbarát, rugalmas munkahelyek Zalaegerszegen” címmel tartottak rendezvényt a Kamarák Házában Zalaegerszegen, ahol a Zalaegerszegi Törvényszék az Országos Bírósági Hivatal Fenntartható Értékeink Programját is bemutatta. 

A Szombathelyi Törvényszék a Családbarát Magyarország aktív közreműködőjeként pályázatot nyújtott be a Családbarát Hely Tanúsító Védjegy bronz fokozatának megszerzésért.