Hírek

Kiemelt hírek

A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara és az Országos Bírósági Hivatal közös szervezésében 2023. február 13-án mutatták be „Az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények külső, belső és bűnügyi nyomozásának egyes kérdései” című tanulmánykötetet, mely az Európai Bizottság HERCULE III (2014–2020) 2. jogi képzés és tanulmányi program keretében végzett kutatások eredményeit összegzi. 

2022. december 28. napján kihirdették a veszélyhelyzetre tekintettel egyes felszámolási tárgyú rendelkezések eltérő alkalmazásáról szóló 589/2022. (XII.28.) Kormányrendeletet, mely a kihirdetést követő napon, azaz 2022. december 29. napján lépett hatályba.

2022. november 28-án Őexc. David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete látogatást tett az Országos Bírósági Hivatal elnökénél.

Ügyfeleknek

Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy az Ügyfél Irathozzáférési Rendszerbe (ÜIR) már „Ügyfélkapu+” azonosítás használatával is be lehet lépni. 

Felhívjuk a bíróságokkal elektronikusan kapcsolattartók figyelmét, hogy 2023. november 28-tól az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) programban a nyomtatvány, illetve a mellékletek hitelesítése AVDH szolgáltatással kizárólag a v.3.27.0 vagy magasabb verzióval működik (az ÁNYK verziószáma a program bal alsó sarkában ellenőrizhető).

Tájékoztatjuk tisztelt ügyfeleinket, hogy az Országos Bírósági Hivatal Országos Nyilvántartási Irodájának személyes ügyfélfogadási ideje 2023. 12. 22 – 2024. 01. 02.napja között az alábbiak szerint változik:

Bíróságokról

Dr. Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke 2024. május 10. napjával az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettesévé nevezte ki dr. Ocskó Katalin Évát.

A 2023. március 7. és április 30. napja közötti soros, majd az ezt követően a szeptember 1. és november 30. napja közötti soron kívüli ülnökválasztás alkalmával a választó szervek nem tudtak elegendő számú ülnököt választani, ezért az Országos Bírósági Hivatal elnöke a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII törvény (Bjt.) 217. § (4) bekezdése alapján soron kívüli ülnökválasztás kiírását kezdeményezte a köztársasági elnöknél. 

2024. március 6. napján az Országos Bírósági Hivatal elnöke, valamint az Országos Bírói Tanács elnöke közös sajtótájékoztatót tartott a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi CLXI. törvény (Bszi.) 197/F. § (3) – (8) bekezdései szerinti, támogatási időszak, az ún. inkubációs időszak lezárása alkalmából. 

Magazin

Érzékeny és összetett terület, vizsgálati- és bizonyítási nehézségei miatt pedig a kiskorú veszélyeztetése az egyik legkomplexebb bűncselekmény a büntető ügyszakban. Elbírálása számos kihívás elé állítja a bírákat, de a sértettek miatt is rendkívüli precizitást igényel egy-egy ilyen ügy, hiszen a gyermekekkel szemben elkövetett legsúlyosabb esetekről van szó.

„Informatika és internet a bírósági eljárásokban” címmel tartott előadást 2020. február 27-én „A mesterséges intelligencia alkalmazásának hatása az alapjogokra” megnevezésű konferencián Dr. Kékedi Szabolcs, az Országos Bírósági Hivatal Elektronikus Eljárások Főosztályának főosztályvezetője, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Évezredekre visszanyúló története miatt a kuruzslás a világ egyik legősibb bűncselekménye. Gyakorisága az idők folyamán mit sem csökkent, hiszen az egészségért való küzdelem egyidős az emberiséggel. Bár a módszerek fejlődnek, az változatlan, hogy az áldozatok villámgyors gyógyulásban vagy valamilyen pozitív esztétikai változásban reménykednek, az elkövetők pedig vonzó csodával kecsegtetik őket.