Hírek

Kiemelt hírek

A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara és az Országos Bírósági Hivatal közös szervezésében 2023. február 13-án mutatták be „Az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények külső, belső és bűnügyi nyomozásának egyes kérdései” című tanulmánykötetet, mely az Európai Bizottság HERCULE III (2014–2020) 2. jogi képzés és tanulmányi program keretében végzett kutatások eredményeit összegzi. 

2022. december 28. napján kihirdették a veszélyhelyzetre tekintettel egyes felszámolási tárgyú rendelkezések eltérő alkalmazásáról szóló 589/2022. (XII.28.) Kormányrendeletet, mely a kihirdetést követő napon, azaz 2022. december 29. napján lépett hatályba.

2022. november 28-án Őexc. David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete látogatást tett az Országos Bírósági Hivatal elnökénél.

Ügyfeleknek

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy az Országos Bírósági Hivatal Országos Nyilvántartási Irodájának személyes ügyfélfogadási ideje 2022.12.19-2023.01.08. napja között megváltozik.

Az Országos Bírósági Hivatal által üzemeltetett birosag.hu oldal karbantartási munkák miatt 2022. október 26. napján 17.00 és 19.00 óra közötti időszakban nem lesz elérhető.

A Gödöllői Járásbíróság és a Gödöllői Járási Ügyészség felújított épületének átadása alkalmából 2022. október 20-án épületbejárással egybekötött ünnepi rendezvényt tartottak. A résztvevőket dr. Polt Péter, legfőbb ügyész és dr. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke köszöntötte.

Bíróságokról

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács 2000-ben július 15. napját – a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvénycikk kihirdetésének évfordulóját – a Bíróságok Napjává nyilvánította. 

A polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény 148. §-a alapján 2023. július 15. és 2023. augusztus 20. között ítélkezési szünetet tartanak a bíróságok. 
Az ítélkezési szünet időtartama alatt a bíróságok - főszabály szerint - nem tartanak tárgyalásokat.

2023. II. félévében 15 törvényszékre, összesen 36 bírósági fogalmazói álláshely várja a jogi végzettségű fiatalokat, folyamatos fejlődési lehetőségekkel és továbbképzésekkel.

Magazin

Érzékeny és összetett terület, vizsgálati- és bizonyítási nehézségei miatt pedig a kiskorú veszélyeztetése az egyik legkomplexebb bűncselekmény a büntető ügyszakban. Elbírálása számos kihívás elé állítja a bírákat, de a sértettek miatt is rendkívüli precizitást igényel egy-egy ilyen ügy, hiszen a gyermekekkel szemben elkövetett legsúlyosabb esetekről van szó.

„Informatika és internet a bírósági eljárásokban” címmel tartott előadást 2020. február 27-én „A mesterséges intelligencia alkalmazásának hatása az alapjogokra” megnevezésű konferencián Dr. Kékedi Szabolcs, az Országos Bírósági Hivatal Elektronikus Eljárások Főosztályának főosztályvezetője, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Évezredekre visszanyúló története miatt a kuruzslás a világ egyik legősibb bűncselekménye. Gyakorisága az idők folyamán mit sem csökkent, hiszen az egészségért való küzdelem egyidős az emberiséggel. Bár a módszerek fejlődnek, az változatlan, hogy az áldozatok villámgyors gyógyulásban vagy valamilyen pozitív esztétikai változásban reménykednek, az elkövetők pedig vonzó csodával kecsegtetik őket.