Hírek

Kiemelt hírek

Fel sem merült a bíróságok költségvetésének a csökkentése a 2020. évre vonatkozó költségvetési törvény összeállításakor.
Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke idén is élt a sarkalatos törvényben biztosított lehetőségével és 2020. évre többletigényként terjesztette be a bírói illetmény rendszer, valamint az Érdi Járásbíróságot és a Szegedi Törvényszéket érintő beruházások többletfedezetét.

Merjünk és tudjunk emelkedetten gondolni a hivatásunkra – fogalmazott köszöntőjében az Országos Bírósági Hivatal elnöke a 2018-ban indított országjáró konferencia és kiállítás záró eseményén, a Kúria dísztermében. Dr. Handó Tünde hangsúlyozta: az OBH a kezdetektől célul tűzte a bíróságtörténeti hagyományok ápolását, erre írja ki évről-évre a Ráth György pályázatot, amelyen 2014 óta az ítélőtáblák és a törvényszékek 65 pályázattal nyertek.

Dr. Tatár-Kis Pétert bízta meg egy évre a Fővárosi Törvényszék vezetésével az Országos Bírósági Hivatal elnöke. Tatár-Kis Péter 1996-ban végzett Miskolcon. Fogalmazóként a Balassagyarmati Városi Bíróságon kezdett, titkári kinevezését 1999-ben, bírói kinevezését 2000-ben kapta meg. 2008 és 2012 között a Balassagyarmati Városi bíróság elnökhelyetteseként tevékenykedett. Több évet dolgozott az Országos Bírósági Hivatalban is, 2016-ban a Bírósági Főosztályt vezette.

Ügyfeleknek

Tájékoztatjuk Tisztel Ügyfeleinket, hogy a július 3. napján fellépő belső üzemzavar miatt a Civil Szervezetek Névjegyzéke átmenetileg nem elérhető.

Adódhatnak olyan esetek, hogy hiába vagyunk egy ingatlan kizárólagos tulajdonosai, mégis engednünk kell, hogy azt más is használja. Hogy ezt mikor kell megtennünk és milyen feltételekkel? Mit is jelent a szolgalmi jog? A témában dr. Nánásiné dr. Szabó Rózát, a Szolnoki Törvényszék tanácsvezető bíráját kérdeztük.

Miután átléptük a 21. század kapuját egyre gyakoribb, hogy reggel sokan még ki sem nyitják a szemüket, máris a mobiltelefonjuk után nyúlnak. Közben a számítógépek előtt napról-napra több időt töltünk és az okos eszközöktől is nehezen szakadunk el.

Bíróságokról

A bírói függetlenség és a családok éve – e két pillérre épült a Szekszárdi Törvényszék által szervezett ünnepség, amelyet a Bíróságok Napja alkalmából rendeztek Tolna megyében. A Bíróságok Napját 2001 óta ünnepeljük, minden év július 15-én. 1869-ben ezen a napon lépett hatályba a bírói hatalomgyakorlásról szóló törvény.

Az Országos Mediációs Egyesület és a Bírók a Mediációért Egyesület 2019. május 31-én „Mediáció a változások sodrában 2019-ben” címmel konferenciát rendezett, melyen az OBH képviseletében Hőnich Gyuláné dr. Gaál Éva osztályvezető "Hogyan alakult a bírósági közvetítés a számok tükrében?" címmel tartott előadást.

A HVG – elismerve, hogy korábbi cikkében az OBH elnökével kapcsolatos valótlanságok szerepeltek – helyreigazítást tett közzé. 

Bíróságok a nagyvilágban

Finnország azon kevés európai uniós ország egyike, ahol a bíróságok központi igazgatása az Igazságügyi Minisztériumhoz tartozik. A bírói függetlenséget azonban ez nem érinti, hiszen az Alkotmány szerint a bírókat a köztársasági elnök nevezi ki. Mindenkinek biztosított a joga ahhoz, hogy ügyében a bíróság vagy más független döntéshozó szerv járjon el.

A bírói függetlenség megítélése szempontjából fontos jelenséggel az egyes országokon belül, de európai szinten is kevesen foglalkoznak. Ezért is érdekes a német bírósági fogalmazók versenydolgozata, amelyet a fenti címen adtak közre.

A kapcsolt tanulmány három, közelmúltban megjelent írásra hívja fel a figyelmet.

Tudomány&Kultúra

150 éve annak, hogy 1869. július 15-én a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvényczikk kihirdetésre került. Az Országos Bírósági Hivatal a jelentős évforduló alkalmából egyedülálló ünnepi kiadványt jelentet meg. A kötetben helyet kap az 1869. évi IV. törvénycikket méltató tanulmány, a bírák egykori és jelenlegi eskü szövege, valamint idézetek egykori bíráktól.

150 éve annak, hogy 1869. július 15-én a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvényczikk kihirdetésre került. Az Országos Bírósági Hivatal a jelentős évforduló alkalmából egyedülálló ünnepi kiadványt jelentet meg. A kötetben helyet kap az 1869. évi IV. törvénycikket méltató tanulmány, a bírák egykori és jelenlegi eskü szövege, valamint idézetek egykori bíráktól.

2019. július 8-án záró eseményéhez érkezett az „Emlékezés erejével…” című bíróságtörténeti konferencia és kiállítás: Szeged, Miskolc, Debrecen, Győr és Pécs után Budapestre ért a nagyszabású programsorozat. Ennek apropójából az M1 Ma este c. műsorának Révész T. Mihály jogtörténész, címzetes egyetemi tanár nyilatkozott.

Magazin

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) idén is pályázatot hirdet amatőr fotósok részére. Olyan fotózás iránt érdeklődők jelentkezését várja, akik szívesen készítenének képeket  bírósági épületekről, a bírósági munkáról, mindennapokról, esetleg a tárgyalótermi eseményekről. 

Az Infórádió Paragrafus c. műsorában dr. Kristófné dr. Kontra Erzsébet, a Pesti Központ Kerületi Bíróság csoportvezető bírája nyilatkozott a szülők és a gyermekek közötti kapcsolattartásról. A bírónő kiemelte, a gyermeknek joga, a különélő szülőnek pedig joga és kötelezettsége a rendszeres kapcsolattartás. 

"Ahogy egykor a hieroglifák helyébe az egyszerűbb és logikusabb abc-k léptek, úgy most a papír alapú ügyintézést az elektronikus ügyintézés üti ki a nyeregből. Ez nem csak a gyorsaság, hanem a fenntarthatóság miatt is fontos és a bíróságok mellett számos más területen is megfigyelhető.”