Hírek

Kiemelt hírek

Közlemény az Országos Bírói Tanács „azonnali és hatékony fellépést sürget az OBT az igazságszolgáltatás védelmében” című nyilatkozatával kapcsolatban.

Közlemény az Országos Bírósági Hivatal elnökét érintő sajtóhírekkel kapcsolatban

2022. január 1. napjával megkezdte működését a Balatonfüredi Törvénykezési Hely. Az új intézmény létesítésének célja az ügyfelek bírósági ügyintézésének megkönnyítése.

Ügyfeleknek

Az Érdi Járásbíróság és az Érdi Járási Ügyészség új épületének átadása alkalmából 2022. március 30-án sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepi rendezvényt tartottak. A résztvevőket dr. Polt Péter, legfőbb ügyész és dr. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke köszöntötte.

Az egyes büntetőjogi tárgyú és ehhez kapcsolódóan egyéb törvények módosításáról szóló 2021. évi CXXXIV. törvény rendelkezései alapján 2022. március 1. napjától a közigazgatási ügyekben eljáró bíróságok hatásköre módosul.

Frissülnek 2022. február 2-án a civil szervezetek beszámolóinak elkészítéséhez kapcsolódó nyomtatványok.

Bíróságokról

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke Mailáth György országbíró emlékére idén is tudományos pályázatot hirdet, amelynek keretében az alábbi négy szekcióban várunk pályamunkákat.

2022. I. félévében a fővárosban és 11 megyében, összesen 29 bírósági fogalmazói álláshely várja a jogi végzettségű fiatalokat, folyamatos fejlődési lehetőségekkel és továbbképzésekkel.

Az Alkotmánybíróság elnökének 2021. december 14. napján kelt nyílt levele és az azzal kapcsolatban tett nyilatkozatok kapcsán az Országos Bírósági Hivatal rögzíti, hogy az Alaptörvény és a jogforrási hierarchia további normáinak esetleges megváltoztatására kizárólag a hatályos jogszabályok maradéktalan betartásával kerülhet sor.

Magazin

Érzékeny és összetett terület, vizsgálati- és bizonyítási nehézségei miatt pedig a kiskorú veszélyeztetése az egyik legkomplexebb bűncselekmény a büntető ügyszakban. Elbírálása számos kihívás elé állítja a bírákat, de a sértettek miatt is rendkívüli precizitást igényel egy-egy ilyen ügy, hiszen a gyermekekkel szemben elkövetett legsúlyosabb esetekről van szó.

„Informatika és internet a bírósági eljárásokban” címmel tartott előadást 2020. február 27-én „A mesterséges intelligencia alkalmazásának hatása az alapjogokra” megnevezésű konferencián Dr. Kékedi Szabolcs, az Országos Bírósági Hivatal Elektronikus Eljárások Főosztályának főosztályvezetője, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Évezredekre visszanyúló története miatt a kuruzslás a világ egyik legősibb bűncselekménye. Gyakorisága az idők folyamán mit sem csökkent, hiszen az egészségért való küzdelem egyidős az emberiséggel. Bár a módszerek fejlődnek, az változatlan, hogy az áldozatok villámgyors gyógyulásban vagy valamilyen pozitív esztétikai változásban reménykednek, az elkövetők pedig vonzó csodával kecsegtetik őket.