Hírek

Kiemelt hírek

Felkérte a kormány az Igazságügyi Minisztériumot, hogy – a Pénzügyminisztériummal és az Országos Bírósági Hivatallal (OBH) együttműködve – készítsen elő egy valamennyi bírót érintő jelentős fizetésemelési javaslatot – jelentette be 2018. december 13-án a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely az e heti Kormányinfón méltatlannak nevezte a bírók jelenlegi fizetési helyzetét, s azt mondta: a kabinet szándéka szerint legkésőbb 2020. január 1-jével új bértáblát vezetnek be.

Immár ötödik alkalommal hirdette meg az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a Fókuszban a bíróság fotópályázatot. A felhívásra 49 pályázótól összesen 471 kép érkezett - mondta az OBH elnöke a pályázat díjátadó ünnepségén.

2017 a felkészülés éve volt – jelentette ki az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke 2018. december 4-én, az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának meghallgatásán.

Ügyfeleknek

Több bejelentés érkezett az Országos Bírósági Hivatalba (OBH), miszerint civil szervezetek megtévesztő megkereséseket kaptak különböző gazdasági társaságoktól. E társaságok azt ajánlották, hogy ellenszolgáltatás fejében törvényességi és gazdasági szempontból átvizsgálják, javítják a civil szervezetek beszámolóit. Ezáltal megelőzhetik az esetleges retorziókat.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) folyamatosan egyeztet az Igazságügyi Minisztériummal (IM) a keresetlevelek egyszerűsítésének módjáról. Az új keresetlevél nyomtatványokat rendszeresítő rendelet 2019 elején léphet hatályba

Az utóbbi napokban nagy érdeklődés övezte a médiában az olaszliszkai lincselésként elhíresült ügy egyik elkövetőjének megítélt kártalanítást. Vélhetően a mindennapi embereket is érdekli a kártalanítás szabályozása, az, hogy mikor, milyen feltételekkel ítélhető meg a kártalanítás, ezért ezeket a szabályokat sajtótájékoztatón ismertette dr. Budai Vince, a Tatabányai Törvényszék büntető kollégiumvezetője.

Bíróságokról

Az "Év infokommunikációs projektje a közigazgatásban" díjjal ismerte el az Országos Bírósági Hivatal, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Legfőbb Ügyészség, illetve a NAV távmeghallgatási rendszerek kiépítésében végzett munkáját a NISZ Nemzeti Infokommunikáció Szolgáltató Zrt.. 

Hetvenkét távmeghallgatásra is alkalmas tárgyalótermet alakítottak ki idén, amelyekben immár személyes megjelenés nélkül, tehát minden fél számára idő- és költséghatékony módon is lebonyolíthatóak a bírósági ki-, illetve meghallgatások.

Amióta 2011-ben – Deák Ferenc szavait idézve – a jogalkotó „újragombolta a mellényt” a bírósági szervezeten a kiegyezés kora óta nem látott „aranykor” köszöntött ránk. Az elmúlt 7 évben olyan infrastrukturális fejlesztésekre volt lehetőségünk, amilyenekre a XX. század eleje óta nem volt példa, a fejlesztések a jövőben is folytatódni fognak – jelentette ki hatodik, a 2017-es évről szóló országgyűlési beszámolójában az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke. 

Tudomány&Kultúra

58 pályázó négy szekcióban 66 dolgozattal indult idén a Mailáth György Tudományos Pályázaton, melynek nyertesei a Consilium Peritorum alkalmával vehették át díjaikat.

Az Egri Törvényszéken 2018. december 1-én 18:00 órai kezdettel az Egri Érseki Fiúkórus javára Adventi Jótékonysági Koncertet szerveztünk.

Csaknem 500 fotó érkezett egy híján 50 pályázótól az 5. Fókuszban a bíróság fotópályázatra, ahol idén 5 kategóriában hirdetett nyertest az Országos Bírósági Hivatal. A bíráló bizottság a kategóriákon túl négy pályázó felvételeit különdíjjal ismerte el. 

Magazin

A karácsonyi vásárláskor sokakban merülhet fel a kérdés, mit tehetünk, ha például a megvásárolt ruha túl szűk lesz annak, akinek szántuk, vagy nem indul el a robotgép, amit olyan gondosan kiválasztottunk? Mások-e a jogaink, ha nem boltban, hanem interneten vásárolunk?  Jogos a kérdés sorozatunk e heti részében a szavatosság és jótállás témakörét jártuk körül dr. Futóné dr. Major Mónikával, a Gyulai Törvényszék bírájával.

Az idei dr. Kalotay Kálmán Bajnoki Gyorsíró-, Gépíró- és Szövegszerkesztő-versenyen a Miskolci Járásbíróságról két büntető ügyszakos jegyzőkönyvvezető is indult. Nagyné Bíró Ágnes, aki pályája során Arnold Schwarzaneggerrel is dolgozott, első helyezett, Burányi Georgina pedig ifjúsági harmadik lett.

A karácsony gyakran ösztönzi az embereket arra, hogy ilyenkor azok felé is forduljanak, akik segítségre szorulnak. A bíróságok is évek óta kiveszik részüket a társadalmi felelősségvállalásból és számos jótékonysági kezdeményezéssel segítenek másokon. Csokorba gyűjtöttük az idei advent főbb eseményeit.