Hírek

Kiemelt hírek

Különösen nagy kihívásokkal tűzdelt évben sikeresen állt helyt az Egri Törvényszék – kezdte az összbírói értekezletet megelőző sajtótájékoztatón az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese. Dr. Gyarmathy Judit szerint 2018-as év hatalmas kivívása - valamennyi jogi hivatásrendek képviselője számára - a három új kódex hatályba lépése volt.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH), a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt (MNV. Zrt)., valamint a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK Zrt.) együttműködési megállapodást írt alá a Budapest Környéki Törvényszék „M3 Business Center” irodaházban történő elhelyezésével összefüggő beruházási feladatok közös koordinálása, megvalósítása érdekében.

A tárgyi környezet mellett nagy hangsúlyt kell fektetni magára az emberre is – emelte ki a Gyulai Törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese. Dr. Vajas Sándor hozzátette: 2019 a bíróságokon a Családok éve, a cél pedig az, hogy megteremtsük az összhangot a karrier – család – egészség között.

Ügyfeleknek

Az alábbiakban azt mutatjuk be, milyen üzenetek érkeznek a beküldőhöz, ha a beszámolót elektronikusan adta le.

Az alábbiakban a Gondnokoltak Nyilvántartásából történő adatigényléshez szükséges elektronikus nyomtatványok kitöltéséhez nyújtunk segítséget.

Az elmúlt napokban ismételten több bejelentés érkezett az Országos Bírósági Hivatalba (OBH), miszerint a Civil Marketing Kft. nevében a civil szervezetek képviselőit telefonon, az OBH-ra hivatkozva  keresik meg azzal, hogy ellenszolgáltatás fejében az éves beszámolókat ellenőrzik, felülvizsgálják, valamint szükség szerint javítják. 

Bíróságokról

Sikeres a bíróságok 2019. I. féléves bírósági fogalmazói felvételi eljárása. A kiírt álláshelyekre kétszeres volt a túljelentkezés, a felvételi felhívásra 64 pályázat érkezett. A szóbeli és írásbeli vizsgákat követően 27 fogalmazó kezdi meg munkáját. 

Életfogytig tartó szabadságvesztés kábítószer terjesztésért? Nem lehetetlen... A veszélyekre és a következményekre hívta fel a figyelmet Prevenciós Napján a Budapest Környéki Törvényszék.

A bírósági munkában létezik egyfajta menetrend, egy megszokott rutin. Míg ez valakinek biztonságot jelent a napi munkavégzésben, addig mások a kihívásokat keresik, a változatosság viszi őket előre. A Nagykanizsai Járásbíróságon dolgozó Hafner Tímea az utóbbiak közé tartozik. Közel 10 évnyi leírói munka után tovább tanult és több mint 3 év várakozást követően idén februárban bírósági ügyintézővé nevezték ki. Tapasztalatairól dr. Hajdu Ildikó, a járásbíróság elnöke kérdezte. 

Tudomány&Kultúra

Csaknem száz intézmény és szervezett vett részt "Az igazság arcai - jog és a bíróság színesben" elnevezésű rajzpályázaton, melyet 11 törvényszék írt ki a Zoom Egyesülettel az OBH támogatásával.

Pázmány Péter esztergomi érsek a grazi egyetemen már komoly oktatói múltat tudhatott magáénak. A nagyszombati egyetemet az ellenreformáció jegyében alapította, egy erős teológiai fakultást akart létrehozni, amely hatékonyan veszi fel a küzdelmet a reformációval.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a korábbi évekhez hasonlóan ismét külföldi fogalmazókat, titkárokat és kezdő bírákat fogad az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (European Judicial Training Network – EJTN) AIAKOS csereprogramja keretében. 

Bíróságok a nagyvilágban

Az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (EJTN) szervezésében 2019. február 27-28. között angol nyelvű, nemzetközi képzést tartottak Lengyelországban.

Mindenkit érintő, fontos témakört tárgyal úti beszámolójában dr. Dudás Dóra, aki az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (EJTN) gyakornoki csereprogramja keretében hosszabb időt tölthetett az Európai Unió Bíróságán (EUB). 

Hagyományteremtő céllal rendezi meg az Országos Bírósági Hivatal április 8-án és 9-én a Szuverenitás az Európai Igazságügyi Térségben - Tapasztalatok, kihívások, inspirációk elnevezésű nemzetközi konferenciát. A rendezvényen a nemzeti bíróságok igazgatási rendszerének tapasztalatairól, a bíróságok 21. századi kihívásairól, valamint arról lesz szó, milyen hatása van a nemzeti bíróságok joggyakorlatára az európai bíróságoknak.

Magazin

Blogger, vlogger, Facebook, Instagram vagy Youtube felhasználó - mindenki szerző és mindenkinek vannak szerzői jogai, legyen szó egy közzétett fotóról, versről, vagy egy saját gondolatfüzérről. A digitális szerzői jogokról és érvényesítésükről beszélgettünk dr. Csóti Tamással, a Fővárosi Törvényszék tanácsvezető bírájával.

Öröklés folytán bárki válhat haszonélvezővé vagy haszonélvezettel terhelt dolog tulajdonosává. Ilyenkor felvetődik a kérdés, a tulajdonos eladhatja-e a haszonélvezettel terhelt ingatlant? Mit lehet tenni, ha a haszonélvező rongálja a haszonélvezet tárgyát? Ki állja a költségeket? A jogos a kérdés e heti riportjában dr. Herwerth Szonját, a Zalaegerszegi Törvényszék kollégiumvezető bíráját kérdeztük a témában. 

A Csodák Palotája által szervezett (CsoPa) május 8-i, „Bevetés 2019 – közszolgálati és rendvédelmi nap” c. témanapon az Országos Bírósági Hivatal ismeretterjesztő előadással és standdal is képviselte a bírósági szervezetet.