Hírek

Kiemelt hírek

21 szabályozót - 13 utasítást és 8 ajánlást - adott ki tavaly az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, s ezekhez a Kúria, az ítélőtáblák és a törvényszékek vezetőitől mintegy 270 vélemény érkezett, amelyek együttesen 387 oldal normaszöveg-javaslatot tesznek ki.

Az élet minden területén elengedhetetlen, hogy az egyéni érdekeket félretéve a közösség szolgálatában, a közjóért tudjunk cselekedni - emelte ki köszöntőjében az OBH elnöke a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság megújult épületének átadásán. Dr. Handó Tünde hozzátette: Debrecen mindig is élen járt a példamutatásban, az ügyelosztást megreformáló debreceni modell szerte az országban komoly eredményeket hozott.

Minden ember annyit ér, amennyit a köz javára tesz, idézte Baross Gábor szavait az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság új épületének átadása alkalmával. Győr az ország 8 kiemelt közigazgatási és munkaügyi bíróságának egyike, ahol tavaly 90 százalékkal emelkedett a beérkező ügyek száma, 81 százalékkal több ügyet fejeztek be, a két éven túli perek száma pedig 60 százalékkal csökkent - sorolta az eredményeket dr. Handó Tünde.

Ügyfeleknek

Kihirdették március 18-án a polgári perben és a közigazgatási bírósági eljárásban alkalmazandó nyomtatványokról szóló 6/2019. (III. 18.) IM rendelet az Országos Bírósági Hivatal és az Igazságügyi Minisztérium hónapokon át tartó együttműködésének köszönhetően. Az új rendelet 2019. április 2-án lép hatályba.

Az elmúlt hetekben az Országos Bírósági Hivatalhoz érkező, a Gondnokoltak Nyilvántartásából történő adatigénylések számos esetben tartalmazzák a támogatott döntéshozatalra vonatkozó igazolási kérelmet is. 

Magyarország bíróságainak weboldaláról elérhető Digitális Bíróság aloldal megújult és folyamatosan bővülő tartalommal kalauzolja az ügyfeleket a bíróságokat érintő elektronikus fejlesztések és elektronikus ügyintézési szolgáltatások világában.

Bíróságokról

Hat évre kapta meg büntető kollégiumvezetői kinevezését az OBH elnökétől dr. Wirth Béla, a Pécsi Törvényszék Büntető kollégiumának élére. A frissen kinevezett kollégiumvezető korábban 22 éven át vezette a helyi bírósági szervezetet.

Hatályon kívül helyezte a Győri Törvényszék a Vasvári Csaba által az OBH elnöke ellen indított perben hozott elsőfokú ítéletet és a pert megszüntette.

Újra dr. Sárközy Szabolcsot nevezte ki a Kecskeméti Törvényszék Büntető Kollégiumának kollégiumvezetőjévé az Országos Bírósági Hivatal elnöke. Az eredményhirdetést követően beszélgettünk a legfontosabb feladatokról a régi-új vezetővel.

Tudomány&Kultúra

Az 1919. március 21-én bevezetett Tanácsköztársaság - fennállásának 133 napja alatt -, felfüggesztette a törvénykezési szervek működését

1848-ban nem történtek lényeges változások az igazságszolgáltatás terén, a reformra nem maradt idő. Csak néhány lényeges törvény született: az 1848. évi IX. tc. az úriszék felszámolásáról és az 1848. évi XVIII. tc. a sajtóról.

A Luxemburgból és Trierből hazatérő és a külföldi tanulmányútra most induló ösztöndíjasokat köszöntötte az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese és a MIA igazgatója. 

Bíróságok a nagyvilágban

Laura Wasser a hollywoodi hírességek válóperes ügyvédje, 2018-ban egy új weblapot és applikációt indított el „It’s Over Easy” néven. Elmondása szerint éppen a drága perek vitelekor határozta el, hogy valamiképpen segítséget kellene nyújtani azoknak, akiknek nincs annyi pénze, mint Angelina Jolie-nak, Johnny Depp-nek, Ben Affleck-nek, hogy hosszú és drága pereskedés nélkül tudjanak válni.

A híres Wired magazin szerkesztője, Kevin Kelly legújabb könyvének címe: „Az elkerülhetetlen: a 12 technológiai erő, amely a jövőnket alakítja”. Ahelyett, hogy a technológiai újdonságokról írna, ebben a könyvében a technológiai újdonságokból eredő új jelenségekről ír. Ezek a jelenségek óriási változásokat hoznak a társadalmi, emberi kapcsolatokban.

A kapcsolt tanulmány szerint a nemzetközi szervezetek, különösen az ENCJ megkérdőjelezhetetlen hitelvként kezelik azt, hogy a bírói tanácsok léte önmagában növeli a bíróságok iránti bizalmat. Leírása szerint azonban ezt sem tanulmányok, sem mérések nem igazolták be.

Magazin

A Miskolci Törvényszék 2019. március 6-án jelentette meg „Családi kisokos 2019.” című kiadványát, melyben a családokat érintő kedvezmények lehetőségeiről és azok feltételeiről nyújt széleskörű tájékoztatást a dolgozók részére. Ennek apropóján készítettünk interjút Jacsó-Firkola Andreával, aki amellett, hogy a Miskolci Törvényszék büntető ügyszakában dolgozó igazságügyi alkalmazottja, három gyermek anyukája is.

Ha valaki egy párkapcsolat megszűnésével beleegyezik abba, hogy a szülői felügyeleti jogokat a másik fél gyakorolja, attól még nem mond le a gyermekéről, és joga van beleszólni a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekbe. Sok tévhit él a különváló szülőkben – mondja dr. Mantz-Kelemen Kata, a Pesti Központi Kerületi Bíróság csoportvezető-helyettes bírája, aki szerint mindig a gyerek legfőbb érdekeit kell szem előtt tartani.