Hírek

Kiemelt hírek

Az önálló közigazgatási bíróságok létrehozása nem visszalépés, hanem visszatérés a jogi tradícióinkhoz – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek dr. Handó Tünde. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke a lap fölvetésére, miszerint az utóbbi időkben több negatív kritika is érte a bírósági rendszert, és annak működését, azt válaszolta: az elmúlt években a magyar bíróságokra új, a XIX–XX. század fordulója óta nem tapasztalt aranykor köszöntött, és ezt senki sem tagadhatja le.

Magyarországi látogatása alkalmával az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökével is tárgyalt 2019. február 4-én az Európa Tanács (ET) mellett működő Velencei Bizottság delegációja. A testület az igazságszolgáltatás működéséről és a közigazgatási bíróságok átalakításáról tájékozódott. 

A közigazgatási bírósági szervezetrendszer kialakításához kapcsolódó feladatok ellátására projekt létesül az Országos Bírósági Hivatalban (OBH). Az „Átmenet projektről” az OBH elnöke tájékoztatta a Magyar Közigazgatási Bírák Egyesületének és a Munkaügyi Bírák Országos Egyesületének elnökeit.

Bíróságok a nagyvilágban

A híres Wired magazin szerkesztője, Kevin Kelly legújabb könyvének címe: „Az elkerülhetetlen: a 12 technológiai erő, amely a jövőnket alakítja”. Ahelyett, hogy a technológiai újdonságokról írna, ebben a könyvében a technológiai újdonságokból eredő új jelenségekről ír. Ezek a jelenségek óriási változásokat hoznak a társadalmi, emberi kapcsolatokban.

A kapcsolt tanulmány szerint a nemzetközi szervezetek, különösen az ENCJ megkérdőjelezhetetlen hitelvként kezelik azt, hogy a bírói tanácsok léte önmagában növeli a bíróságok iránti bizalmat. Leírása szerint azonban ezt sem tanulmányok, sem mérések nem igazolták be.

A kapcsolt tanulmány a jogállami értékek és az új közmenedzsment (NPM) közötti lehetséges feszültségekkel, valamint a bírósági igazgatás szereplői közötti feszültségekkel, jelenségekkel foglalkozik. Hollandiában  - a napóleoni rendszerből eredően – az igazságügyminiszter megbízottjaiként a bírósági elnökök nagy önállósággal igazgatták a bíróságokat.

Ügyfeleknek

Beárnyékol a szomszéd tujasora, bevilágít a hálószobába a mozgásérzékelő lámpa, vagy túl hangosak a kerítés túloldalán tartott állatok – akár ilyen esetek miatt is indíthatunk birtokvédelmi pert a bíróságon. Dr. Éles Róbert, a Kaposvári Járásbíróság csoportvezető bírája szerint növeli a perlekedési hajlandóságot, ha nagy értékű az ingatlan, az üdülőövezetekben így általában több birtokvédelmi per indul.

Több mint negyedszázada Szent II. János Pál pápa kezdeményezésére nyilvánították február 11-ét a Betegek Világnapjának, melynek célja, hogy elősegítse a szenvedés megértését, illetve kellő figyelmet kapjanak a betegek.

Önálló Bírósági Fizetési Portált fejlesztett az Országos Bírósági Hivatal (OBH), mely 2019. március 4-én indul. A cél a bírósági eljárásokhoz kapcsolódó elektronikus fizetési megoldások szélesebb körű biztosítása, az ügyfelek számára kényelmes és ügyfélbarát szolgáltatások nyújtása, valamint a befizetések ellenőrzésének megkönnyítése.

Bíróságokról

Öt hónap alatt 207 bíró 447 alkalommal tartott távmeghallgatást a bíróságokon kialakított távmeghallgatási rendszer segítségével. A távmeghallgatások másik helyszíne leggyakrabban büntetés-végrehajtási intézet volt, 94 alkalommal a bíróságok távmeghallgató helyisége, 18-szor külföldi helyszín.

A Fővárosi Törvényszék elnöke által létrehozott szervezetfejlesztési projekt fő célja egy olyan hosszú távú, komplex fejlesztő folyamat beindítása volt, amely a Pesti Központi Kerületi Bíróság egész szervezetét felöleli, növelve annak hatékonyságát és teljesítőképességét, valamint a dolgozók jóllétét. Nagyon fontos, hogy ez a folyamat valamennyi érintett közvetlen részvételén és a gyakorlati tapasztalatokra épülő tanulásán alapul.

Az alagsort, a tetőszerkezetet, de a bírósági udvart is renoválták a Nagykanizsai Járásbíróságon. Az épület 2016 végétől egészen 2018 tavaszáig gyakorlatilag teljesen megújult.

Tudomány&Kultúra

A Magyar Igazságügyi Akadémia (MIA) az Európai Jogakadémia (ERA) projekt partnereként minden formában igyekszik segítséget nyújtani a bíróknak a tudás megszerzésében és abban, hogy maximálisan felkészültek legyenek a tárgyalóteremben – mondta dr. Osztovits András, a MIA igazgatója az ERA „Alapvető európai uniós versenyjog” témájú képzésének megnyitóján 2019. február 19-én.

A bűncselekmények áldozatainak világnapja alkalmából az áldozatvédelemről szervezett tudományos konferenciát az Országos Bírósági Hivatal. A bírósági szervezet a tanúgondozói hálózat kiépítésével, áldozatvédelmi programjával és a gyermekmeghallgató szobák kialakításával évek óta fokozottan szem előtt tartja az áldozatok védelmét.

Dr. Kőváriné dr. Vágási Erika, a Miskolci Járásbíróság elnöke és Kondás Miklós, a Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakgimnázium igazgatója együttműködési megállapodás keretében mélyítették el a bíróság és az iskola között már évek óta fennálló szakmai kapcsolatot. A 2019. február 14-én kötött megállapodás keretében a szakiskola tanulói olyan gyakorlati képzésben vehetnek részt a bíróságon, mellyel még versenyképesebb tudás birtokában léphetnek ki a munkaerőpiacra. 

Magazin

Az Országos Bírósági Hivatal 2016-ban indította el Megtartó Programját, amely 2019-ben a családbarát munkahelyi kultúra erősítése jegyében az eddigi juttatások mellett új elemmel bővül: a bíróságokon bevezetésre kerül az óvodai és bölcsődei támogatás, amely minden hét év alatti gyermek után legfeljebb havi 10.000,- forint összegben vehető igénybe. 

„A magyar bírósági képzési rendszer olyan értékeket tud felmutatni, amelyek más országokban unikálisnak számítanak” – fogalmaz dr. Fülöp Natasa bíró, az Új Generációs Képzés egyik szakmai felelőse. A Magyar Igazságügyi Akadémián február első hetében lezajlott az első, megújult formában megszervezett, egy hetes képzés a civilisztika ügyszakos bírák és bírósági titkárok számára. 

Február végéig látogatható a győri bíróságtörténeti kiállítás, amely az elmúlt 150 év igazgatási, ítélkezési történetét mutatja be, valamint egyes büntetőügyek hátterét is megismerhetik az érdeklődők – mondta dr. Bagossyné Körtvélyesi Mária az Inforádiónak.