Hírek

Kiemelt hírek

A módosított ÁNYK űrlapok 2019. január 1. napján kerülnek publikálásra. Az űrlapok egyes változásainak részleteiről itt tájékozódhat.

Sokaknak talán eszükbe sem jut, de amikor megajándékoznak valakit, tulajdonképpen szerződést kötnek vele, amit bizonyos körülmények között akár “fel is mondhatnak”, azaz visszakövetelhetik az ajándékot, vagy annak ellenértékét – mutatott rá dr. Szrogh Csaba, a Miskolci Törvényszék bírája “Jogos a kérdés” sorozatunk e heti részében.

Balassagyarmatra, Egerre és Zalaegerszegre is elért a Digitális Bíróság road-show. A törvényszékeken Digitális Nyílt Nap alkalmával mutatták be a bírósági szervezetet érintő informatikai fejlesztéseket, innovációs újdonságokat és a Digitális Bíróság Projekt legfontosabb mérföldköveit.

Ügyfeleknek

Az utóbbi napokban nagy érdeklődés övezte a médiában az olaszliszkai lincselésként elhíresült ügy egyik elkövetőjének megítélt kártalanítást. Vélhetően a mindennapi embereket is érdekli a kártalanítás szabályozása, az, hogy mikor, milyen feltételekkel ítélhető meg a kártalanítás, ezért ezeket a szabályokat sajtótájékoztatón ismertette dr. Budai Vince, a Tatabányai Törvényszék büntető kollégiumvezetője.

A bíróságok megújult központi weboldalán kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy az ügyfelek széles körét érintő kérdésekben minél sokoldalúbb tájékoztatást nyújtsunk. Az OBH elnökének egyik stratégiai célja a bírósághoz való hozzáférés egyszerűsítése.

Elfogadta az Országgyűlés az adótörvényeket módosító törvénycsomagot, amelynek része az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének Illetéktörvény módosítási javaslata is.

Bíróságokról

A magyar bírósági szervezet kiemelten figyel az új generációra, a 2019-es képzési koncepció komplexen foglakozik a fogalmazók, bírósági titkárok és bírák képzésével, de a fiatalok a tudományos munka területén és nemzetközi szinten is kipróbálhatják magukat - hangsúlyozta köszöntőjében Dr. Gyarmath Judit, az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese a Consilium Peritorium alkalmából tartott ünnepségen. Az OBH elnökhelyettese a fogalmazók alkotta THEMIS csapat idei európai sikere mellett a nemzetk

Mintegy 130 fő előtt mutatta be a Fővárosi Törvényszék az OBH-val és a társhatóságokkal együtt a XXI. századi bíróság kihívásait, és az abban rejlő technikai lehetőségeket.

A Miskolci Törvényszék számára a december hónap a mindennapi feladatok ellátása mellett az adományozás hónapja is, így ezévben is csatlakozott az Észak-Magyarország napilap „Egy tábla csoki, sok-sok szeretet” Mikulás napi akciójához.

Tudomány&Kultúra

2012 óta már több mint 5 ezer bírósági közvetítői eljárás zajlott le és az esetek felében megegyezés született.

Kétnapos nemzetközi konferenciát rendez az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Békéltető Testülete 2018. december 3-4. között. A Magyar Tudományos Akadémián megrendezett esemény fő témája a digitális kihívások megjelenése az alternatív vitarendezésben.

Mailáth György 1818. december 7-én született Pozsonyban. Jogi tanulmányai elvégzése után Baranya vármegyében indult politikai karrierje, 1839-ben országgyűlési követté választották, 8 évvel később pedig már a vármegye főispánja. Az 1848-as szabadságharcot követően komoly szerepet töltött be a kiegyezés létrejöttében. Számos kormányzati tisztséget töltött be, volt főtárnokmester, udvari főkancellár.

Magazin

A közlekedési ügyek tárgyalása mindig embert próbáló feladat - fogalmaz Dr. Szilvási Péter, a Nyíregyházi Járásbíróság bírája. A közlekedési ügyeket tárgyaló bíró szerint a közúti balesetek döntő többségét az elsőbbségadási, az előzési szabályok megszegése és a sebességhatár túllépése okozza.

Előfordul, hogy egyetlen nap alatt öt-hat ittas járművezetés miatt indult ügyet tárgyal dr. Sárközy Szabolcs, a Kecskeméti Törvényszék büntető kollégiumának vezetője. A bíró szerint sajnos az még mindig gyakori Magyarországon, hogy valaki „iszik és vezet”, ahelyett, hogy „inna vagy vezetne”, pedig az ittas járművezető a jogosítványa mellett akár a szabadságát is elveszítheti.

Három bíróság, a Debreceni Ítélőtábla, az Egri és a Gyulai Törvényszék is sikeresen szerepelt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) által meghirdetett Családbarát munkahely pályázaton. A Gyulai Törvényszék a tavalyi évhez hasonlóan idén is elnyerte a Családbarát munkahely címet. A törvényszék elnökét, dr. Bagdi Árpád Gyulát kérdeztük a pályázatról és a családbarát munkahely jelentőségéről.