Balassagyarmati Törvényszék - Ítélet a kuruzslással vádolt férfi ügyében

Szervezeti egység
Balassagyarmati Törvényszék
Első fokon, nem jogerősen bűnösnek találta a Pásztói Járásbíróság azt a 31 éves gyöngyöspatai férfit, aki 2016 augusztusában több sziráki lakost részesített orvosi ellátásban úgy, hogy ehhez sem engedéllyel, sem pedig a szükséges szakképzettséggel nem rendelkezett.
 
A vádlott 2016. július 13-án ismerkedett meg egy sziráki férfival, akinek női néven, orvosként mutatkozott be, magát a héhalmi orvosi ügyelet pótorvosának adta ki. 2016. augusztus végéig több alkalommal 22 óra és reggel 5 óra közötti időben „orvosi ügyeletet” tartott, melynek során több sziráki lakost rendszeres „orvosi ellátásban” részesített, „betegségüket” diagnosztizálta és különböző terápiás módszerekkel kezelte is.
 
Egy helyi férfi becsípődött nyakát krémmel kente be, majd a kezelés részeként injekciót is adott neki, egy másik férfi fájós lábát tűvel kezelte. Az álorvos mobiltelefonjával vérnyomást mért, EKG- és ultrahangos vizsgálatot végzett és röntgenfelvételt is készített. Egy nem várandós helyi nő esetében a mobiljával készített ultrahangos kép vizsgálatát követően tévesen azt állapította meg, hogy a nő több mint 3 hónapos terhes, és azt az „orvosi” véleményt adta, hogy sós forró vízbe ülve megszakíthatja a nem kívánt terhességet.
 
A bíróság kimondta, hogy a különböző krémek alkalmazása és a masszírozás nem orvosi engedélyhez kötött tevékenység, megtévesztette viszont az embereket a vádlott azzal, hogy orvosnak adta ki magát, illetőleg olyan tárgyak voltak nála, amelyek arra engedtek következtetni, hogy ő orvosi tevékenység végzésére ténylegesen jogosult.
 
A Pásztói Járásbíróság a vádlottat kuruzslás bűntette miatt 3 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. A vádlott és védője felmentésért, másodsorban enyhítésért, az ügyészség pedig súlyosításért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.
 
Balassagyarmat, 2017. szeptember 21.
Balassagyarmati Törvényszék Sajtóosztály