Balassagyarmati Törvényszék - Megfelelő gondozás és élelmezés hiányában pusztultak el az állatok – Állatkínzás miatt felelt a vádlott

Szervezeti egység
Balassagyarmati Törvényszék

A Balassagyarmati Törvényszék a járásbíróság ítéletét megváltoztatva – azt súlyosítva – a vádlottat 60 nap elzárásra ítélte állatkínzás bűntette miatt.

A korábban a Balassagyarmati Járásbíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott állattartóként elmulasztotta a megfelelő tartási körülmények biztosítását az általa tartott szamarakból, sertésekből és juhokból álló állatállomány vonatkozásában. 

A rossz tartási körülmények miatt – fekvő és pihenőhely, kellő takarmány és víz, valamint állatorvosi ellátás hiányában – összesen 7 szamár pusztult el. Az elhullott tetemeket a vádlott az élő állatok között hagyta, ezzel az állományt esetleges fertőzéseknek téve ki, továbbá a tetemek elhelyezésének jogszabályban előírt módjáról sem gondoskodott.

A Balassagyarmati Törvényszék a járásbíróság ítéletét megváltoztatta, és a vádlottal szemben kiszabott 312 óra közérdekű munka büntetést 60 nap elzárásra súlyosította.

A bíróság döntésével szemben további fellebbezésnek nincs helye.

Balassagyarmat, 2023. október 10.