Budapest Környéki Törvényszék – Autóval törték be egy pékség bejáratát a gyanúsítottak – a bevételt és néhány üdítőt vittek magukkal 

Szervezeti egység
Budapest Környéki Törvényszék

Több céghez hatolt be az a két terhelt, akik néhány nap alatt több millió forint értékű kárt okoztak a sértetteknek.  2022. szeptember 23-án a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája letartóztatta a két férfit, akik ellen a Nagykátai Rendőrkapitányság nagyobb értékre üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt indított eljárást.

2022. szeptember 3-án a két gyanúsított kifeszítette egy török étterem bejárati ajtaját, a pénztárból kivettek 50.000 forint, továbbá magukkal vittek egy mobiltelefont.
Ezt követően, 2022. szeptember 15-én a két terhelt egy pékségbe hatolt be, úgy, hogy autójukkal betörték a bejáratot, majd az idősebb férfi a boltból jogtalanul eltulajdonított egy 200.000 forintot tartalmazó pénzkazettát és 4 darab üdítőitalt.
Végül ugyancsak 2022 szeptemberében a gyanúsítottak egy cég telephelyét körbevevő drótkerítést átvágtak, majd a magánterületre bejutva különböző értéktárgyakat – hűtőt, hegesztőgépet, dinamót, kábeleket, akkumulátor-töltőt, szivattyút, frekvencia átalakítót – vittek magukkal.
Összesen a cselekményekkel csaknem 3.500.000 forint lopási és 800.000 forint rongálási kárt okoztak.

Mindkét gyanúsítottal szemben több büntetőeljárás van folyamatban. Figyelemmel az előéletükre, illetve arra, hogy bejelentett munkahellyel, állandó jövedelemmel nem rendelkeznek, szabadlábon hagyásuk esetén feltehetően a jövőben újabb szabadságvesztéssel bűntetendő cselekményeket követnének el. Továbbá az ügyészi indítvány szerint a bűncselekmény súlyára és a kiszabható büntetés mértékére tekintettel a szökés, elrejtőzés veszélye is fennáll velük szemben, ezért a letartóztatásuk indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottakat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatásukat az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2022. október 23-ig.
A döntést az ügyész és a gyanúsítottak tudomásul vették. Mivel a védők nem voltak jelen, jogorvoslatra nekik 3 munkanap áll a rendelkezésükre, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2022. szeptember 23.

Budapest Környéki Törvényszék Sajtó- és Kommunikációs Osztály