Budapest Környéki Törvényszék - Bántalmazta édesapját a terhelt, a sértett belehalt a sérüléseibe

Szervezeti egység
Budapest Környéki Törvényszék

Tettlegességig fajult egy konfliktus apa-fia között – az idősebb férfi életét vesztette az esetet követően. Hasonló összetűzés miatt a sértett korábban már többször kért rendőri segítséget, eljárást azonban soha nem indított a fiával szemben. Halált okozó testi sértés bűntette miatt emelt vádat a terhelt ellen az ügyészség. 2021. november 25-én megtartott nyilvános, folytatólagos tárgyalásán a Budapest Környéki Törvényszék hirdetett ítéletet az ügyben.

A bűncselekmény idején a vádlott a szüleivel élt egy háztartásban. Édesapjával rendszeresen voltak konfliktusai, amelyek miatt a felek gyakran veszekedtek egymással. 2018 nyarán az apa két alkalommal kért rendőri segítséget fia agresszív viselkedése miatt, büntetőeljárás azonban egyik ügyben sem indult.

2019. szeptember 1-én a vádlott pontosan meg nem határozható okból szidalmazta a szüleit, majd édesapjával dulakodni kezdett. Ekkor a sértett önvédelmi célból egy kést vett fel a konyhapultról, azonban az eszközt a vádlott kicsavarta a kezéből, majd bántalmazta a sértettet. Ököllel és egy keményebb anyagból készült tárggyal ütötte meg az idős férfi arcát és fejét, amely miatt a sértett a földre esett. A kiabálásra egy szintén az ingatlanban élő férfi sietett be a helyiségbe, aki kiterelte onnan a vádlottat. A cselekmény során a vádlott hangosan szidalmazta, illetve életveszélyesen megfenyegette az édesapját. Többen az utcáról is hallották a történteket, így volt, aki rendőri segítséget kért, később pedig a sértett is így tett – magánindítvánnyal azonban nem kívánt élni a történtek miatt. Miután a mentők kórházba szállították a sértettet, az orvosok életmentő műtétet hajtottak végre rajta, azonban 2020. január 27-én a sérüléseivel összefüggésben kialakult kétoldali tüdőgyulladás, valamint keringési és légzési elégtelenség miatt a bántalmazott férfi elhunyt.

2021. november 25-én megtartott tárgyalásán a bíróság – az ellene lefolytatott bizonyítási eljárást követően – a vádlottat az ügyészi vádirattal megegyezően halált okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért – mint többszörös visszaesőt – 7 év fegyházbüntetésre, és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte.
A döntést az ügyész tudomásul vette. A vádlott felmentés miatt nyújtott be jogorvoslatot, védője pedig téves minősítés, téves tényállás megállapítása és felmentés miatt fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.

Budapest, 2021. november 25.

Budapest Környéki Törvényszék Sajtó- és Kommunikációs Osztály