Budapest Környéki Törvényszék - Bicskával fenyegetve rabolta ki a horgászó férfit

Szervezeti egység
Budapest Környéki Törvényszék

Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 30-án távmeghallgatás útján megtartott ülésén elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Dunakeszi Rendőrkapitányság rablás bűntette miatt folytat nyomozást.

A gyanúsított 2020 júliusában egy gödi tó partján az ott horgászó sértett mögé lépett és bicskát szorított a nyakához, miközben pénzt követelt tőle. Ennek hatására a sértett a nála lévő aprópénzt átadta a gyanúsítottnak, aki ezután a sértett mobiltelefonját is kérte, mire a férfi közölte, hogy az használhatatlan. Mielőtt a gyanúsított távozott a helyszínről, életveszélyesen megfenyegette a sértettet arra az esetre, ha megfordulna.
A gyanúsított munkahellyel nem rendelkezik, hajléktalan életmódot folytat. 

A gyanú tárgyát képező bűncselekmény 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ennek alapján megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye.

A gyanúsított életviteléből adódóan tartani lehet attól is, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el.  
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója a gyanúsítottat meghallgatta. A bíróság az ügyészi indítvánnyal részben egyetértve – a bűnismétlés veszélyét ugyanis nem látta megalapozottnak - elrendelte a gyanúsított letartóztatását az elsőfokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, legfeljebb azonban 2020. augusztus 30. napjáig.

A döntést valamennyi fél tudomásul vette.

A végzés végleges és végrehajtható.

Budapest, 2020. július 30.

Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály