Budapest Környéki Törvényszék - A bíróság elrendelte az internetes csaló letartóztatását

Szervezeti egység
Budapest Környéki Törvényszék

Vásárlók tucatjait szedte rá az a nő, aki az interneten különböző termékeket kínált eladásra, a vételáruk átutalását követően azonban a termékeket nem küldte meg a vevőknek. Ellene a Ceglédi Rendőrkapitányság több rendbeli csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyomoz, a bíróság pedig a legsúlyosabb kényszerintézkedést rendelte el vele szemben.

2020 márciusa és szeptembere között a gyanúsított legalább 28 alkalommal tett közzé hirdetéseket különböző internetes oldalakon, amelyeken könyveket, márkás lábbeliket, ruházati kiegészítőket, kerékpárokat, laptopokat, számítógép alkatrészeket, valamint játékkonzolokat kínált eladásra. Miután a sértettek átutalták neki a vételárat, illetve az esetleges postaköltséget, a nő nem küldte meg számukra a megvásárolt terméket és a pénzüket sem utalta vissza. Ilyen módon a nyomozás eddigi adatai szerint az asszony 28 sértettnek csaknem 1.150.000 Ft összegű kárt okozott.

Bejelentett munkahellyel, állandó jövedelemmel a gyanúsított nem rendelkezik, a terhére rótt bűncselekményt sorozatjelleggel, illetve több hasonló jellegű bűncselekmény miatti büntetőeljárás hatálya alatt látszik elkövetni, így fennáll vele szemben a bűnismétlés, valamint a szökés, elrejtőzés veszélye, ezért az ügyészi indítvány szerint jelenléte csak letartóztatással biztosítható.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója távmeghallgatás útján megtartott ülésén meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2021. február 13-ig. 

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsított fellebbezett ellene. Mivel a terhelt védője nem volt jelen, így jogorvoslatra neki 5 munkanap áll rendelkezésére, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2021. január 13.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály