Budapest Környéki Törvényszék- Bűncselekmények sorozatát indította el a szakítás– Autót gyújtott fel és szülei megölésével fenyegette meg volt élettársát egy férfi

Szervezeti egység
Budapest Környéki Törvényszék

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 7-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén 2020 november 7-ig elrendelte annak a férfinak a bűnügyi felületét, aki ellen a Szentendrei Rendőrkapitányság nagyobb értékre elkövetett lopás bűntette, illetve más bűncselekmények miatt indított nyomozást.

A sértett 2020 márciusában vetett véget a gyanúsítottal korábban folytatott élettársi kapcsolatnak. Ezt a gyanúsított nem tudta elfogadni, így folyamatosan próbálta felkeresni a nőt. Emiatt a Pécsi Rendőrkapitányságon több büntetőeljárás is indult.
Később a sértett Visegrádra költözött a gyermekeivel. Áprilisban egy alkalommal a gyanúsított behatolt az otthonukba és magához vette a sértett lakhelyének és egy másik ingatlannak a kulcsait. Ezzel a sértettnek 1.000 Ft kárt okozott.
Zsákmányával a gyanúsított a sértett családjához köthető ingatlanhoz ment. Onnan eltulajdonított egy gépjárművet, amelyet egy Baja felé vezető út mellett felgyújtott. Ezzel újabb 3.500.000 Ft kárt okozott.

Ezután a gyanúsított egy ideig megfigyelte a sértettet, majd májusban egy alkalommal odalépett hozzá, közölte vele, hogy „tönkretette az életét”, majd a nő szüleinek megölésével fenyegetőzött.

Júniusban egy ismeretlen elkövető a sértett otthonának udvarán egy gépfegyvert, 30 darab lőszert és egy üzenetet helyezett el. A nyomozás során kiderült, hogy a gyanúsítottat korábban már ítélték el lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt.

A gyanúsított büntetett előéletű, szabadságvetésének letöltése idején szökéssel is próbálkozott és jelenleg is több büntetőeljárás van folyamatban ellene. Legális jövedelme nincs, bűnöző életmódot folytat, több lakóhelye a hatóság számára ismeretlen.

Az ügyészség szerint megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, valamint a tanúk megfélemlítésével és jogellenes befolyásolásával veszélyeztetné a bizonyítást. Továbbá az ügyészség szerint tartani lehet attól is, hogy szabadlábon hagyása esetén a gyanúsított újabb bűncselekményt követne el, ezért indítványozta a letartóztatását.  

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója a gyanúsítottat meghallgatta. A bíróság az ügyészi indítvánnyal részben egyetértett, azonban a lopási cselekményeket nem látta bizonyítottnak, ezért elegendőnek látta a letartóztatás helyett a bűnügyi felügyelet elrendelését, mint kényszerintézkedést elrendelését a gyanúsítottal szemben.

A döntés ellen az ügyész fellebbezett, így az nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2020. július 7.
Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály