Budapest Környéki Törvényszék – Eltulajdonított szerszámgépekkel pakolta meg a sértett járművét a gyanúsított

Szervezeti egység
Budapest Környéki Törvényszék

Késsel fenyegette meg egy sikertelen lopási kísérletet követően az egyik sértettet a terhelt. Végül a hatóság kiérkezéséig a járókelők tartóztatták fel az agresszív férfit. Ellene a Dunakeszi Rendőrkapitányság lopás bűntette és más bűncselekmények miatt indított eljárást, míg a bíróság elrendelte a letartóztatását. 

2021. június 12-én a gyanúsított a kerítésen át jutott be egy ingatlanra, amelynek udvarán két jármű parkolt. Mindkettőt megpróbálta kinyitni, azonban az egyik zárva volt, a másiknak pedig csak az ajtaját tudta kitárni, mert egy házból kilépő férfi megzavarta őt és az ingatlan elhagyására szólította fel. Ezt követően a férfi ki is kísérte a terheltet az udvarról, értesítette a rendőrséget, majd a behatoló után indult. Ekkor a gyanúsított elővett egy kést és azzal fenyegette meg az őt követő férfit, hogy ha utána megy, akkor leszúrja. Amikor tovább akart menni a sértett segítségére siető járókelők a rendőrök kiérkezéséig feltartóztatták.
2021. június 13-án a gyanúsított egy másik családi ház udvarára hatolt be, ahol egy nyitott tárolóból különböző szerszámgépeket, motorosruhát, munkásruhát, vadászíjakat és tartozékokat tulajdonított el úgy, hogy azokat bepakolta az udvaron parkoló kocsiba. Mivel az autó indítókulcsát is megtalálta, így a járművel el tudott hajtani az ingatlanról. A cselekménnyel okozott kár megállapítása még zajlik, de nagyjából 2.410.000 forint.

Tekintettel arra, hogy a gyanúsított ellen több büntetőeljárás is folyamatban van, megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb bűncselekményt követne el. Továbbá a férfi bejelentett lakcímmel nem rendelkezik, csavargó életmódot folytat, ezért fennáll vele szemben a szökés, elrejtőzés veszélye is. Mindezt figyelembe véve az ügyészi indítvány szerint a letartóztatása indokolt.
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója távmeghallgatás útján megtartott ülésén meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal részben egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2021. július 16-ig. A bíróság a szökés, elrejtőzés veszélyét nem találta megalapozottnak. 
A döntés ellen az ügyész és a gyanúsított fellebbezett. A védő nem volt jelen, ezért jogorvoslatra neki 5 munkanap áll rendelkezésére, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2021. június 16.

Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály