Budapest Környéki Törvényszék - Fiatalkorúként kezdett „Kristállyal” kereskedni az egyik terhelt

Szervezeti egység
Budapest Környéki Törvényszék

Megélhetésük biztosítása érdekében fogott össze a két gyanúsított. Megosztották a beszerzési és értékesítési feladatokat, majd a lakókörnyezetükben kezdtek új pszichoaktív anyagot árulni. 2023. október 26-án letartóztatta a bíróság a terhelteket. Ellenük új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt a Ceglédi Rendőrkapitányság nyomoz.

2023. október 24-én a rendőrség átkutatta a két gyanúsított otthonát. Az ingatlanban nagy összegű készpénzt és kábítószergyanús, por állagú anyagot és kábítószer előállításához szükséges eszközöket találtak a nyomozók.

2021-ben – még mielőtt a fiatalabb terhelt betöltötte volna a 18. életévét – a két gyanúsított megállapodott abban, hogy „kristály” fantázianevű anyagot értékesítenek és rendszeres haszonra tesznek szert. Ezt követően felosztották egymás között a beszerzési és értékesítési feladatokat, majd az árut otthonuk vonzáskörzetében értékesítették több személynek. Vásárlóik között legalább egy olyan személy is volt, aki a 18. életévét még nem töltötte be. 

Figyelemmel a terhükre rótt cselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára és a kiszabható büntetés mértékére, valamint gyenge egzisztenciális-társadalmi-szociális körülményeikre, feltehető, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén megszöknének vagy elrejtőznének. Továbbá, mivel a terhükre rótt cselekményt hosszabb időn keresztül, megélhetésük biztosítása érdekében követték el, nagy eséllyel újabb, szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt követnek el. Továbbá fennáll velük szemben a bizonyítás megnehezítésének veszélye is, ezért az ügyészi indítvány szerint a letartóztatásuk indokolt.
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottakat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatásukat az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2023. november 26-ig. 
A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsítottak enyhébb kényszerintézkedés – bűnügyi felügyelet – elrendelése érdekében nyújtottak be fellebbezést. Mivel a védők nem voltak jelen, jogorvoslat benyújtására nekik 3 munkanap áll a rendelkezésükre, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2023. október 26.

Budapest Környéki Törvényszék Sajtó- és Kommunikációs Osztály