Budapest Környéki Törvényszék - Hazatérhet a korábban holtnak nyilvánított idős férfi, a bíróság gyors intézkedésének köszönhetően

Szervezeti egység
Budapest Környéki Törvényszék

A Pest Megyei Főügyészség a Ceglédi Járásbíróságnál kezdeményezte a bíróság által 1998-ban meghozott azon végzés hatálytalanságának a megállapítását, amelyben a bíróság holtnak nyilvánított egy eltűnt személyt, mivel az eltűnésétől számítva öt év eltelt anélkül, hogy bármilyen arra utaló adat lett volna, hogy a férfi életben van. 

Az ügyészség a kérelmében előadta, hogy a végzéssel érintett személy nem halt meg, hanem az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le. A magyar állampolgár férfi azonban súlyos beteg lett és még egyszer haza akart térni Magyarországra, azonban a holtnak nyilvánítás miatt az útlevélkérelmét elutasították. 

A bíróság az ügyészség kérelmét soron kívül – nyolc napon belül – elbírálta. A döntés szerint a holtnak nyilvánító végzés hatálytalan, mivel az eltűnt személy valójában 1987. óta az Amerikai Egyesült Államokban él, így fennállt annak a törvényi lehetősége, hogy a korábban egyébként jogszerűen meghozott végzés hatálytalanságát a bíróság megállapítsa.

A bíróság végzése jogerős, így a korábbi holtnak nyilvánítás a bíróság gyors eljárásának is köszönhetően nem képezi akadályát annak, hogy a férfi hazatérhessen Magyarországra.

Budapest, 2019. november 7.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó és Kommunikációs Osztály