Budapest Környéki Törvényszék - Kábítószert fogyasztott, majd kocsit tulajdonított el a gyanúsított

Szervezeti egység
Budapest Környéki Törvényszék

Egymás után kétszer is behatolt ugyanabba az ingatlanba az a terhelt, aki ellen a Nagykátai Rendőrkapitányság a bűncselekmény felismerésére, elhárítására koránál, fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette miatt indított eljárást. A bíróság letartóztatta a férfit.

2021. március 17-én a gyanúsított egy parkolóból tulajdonított el egy autót. Később a kocsival fennakadt egy tuskón, ezért nem tudott tovább hajtani. A hatóság találta meg a járművet, amelyben 150.000 forint kár keletkezett. A nyomozás eddigi adatai szerint cselekményét megelőzően a terhelt kábítószert fogyasztott.

2021. június 20-án a férfi behatolt egy lakóházba, ahonnan egy mobiltelefont, cigarettát és készpénzt tulajdonított el. Ezzel 42.500 forint kárt okozott a sértettnek. Ugyanebbe az ingatlanba a gyanúsított másnap is bemászott, dulakodni kezdett, majd pénzt követelt az ott élő sértettől, akinek végül az okmányival távozott a helyszínről. Az eset következtében a sértett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.
2021. június 21-én a terhelt bemászott egy ingatlan udvarára, ahol az ott parkoló teherautóból tulajdonított el tárgyakat. Ezt követően a férfi a lakóépületbe ment, ahol az ott élő sértett felébredt a zajra, megpróbálta feltartóztatni a gyanúsítottat, akinek sikerült elmenekülnie, azonban a kiérkező járőrök végül elfogták.
Állandó munkahellyel a gyanúsított nem rendelkezik, magát alkalmi munkákból tartja el, miközben nem a bejelentett lakóhelyén tartózkodik. Erre, illetve a terhére rótt cselekmények tárgyi súlyára és a várható büntetés mértékére tekintettel a férfival szemben fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye. Mindemellett a tanúk jogellenes befolyásolásával szabadlábon hagyása esetén a bizonyítást is megnehezítheti. Továbbá az ügyészi indítvány szerint újabb, szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt is elkövethet, ezért a letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2021. október 21-ig.
A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsított fellebbezett ellene. Mivel a terhelt védője nem volt jelen, jogorvoslatra neki 5 munkanap áll rendelkezésére, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2021. szeptember 21.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály