Budapest Környéki Törvényszék - Letartóztatták a „drogbanda” 5 tagját

Szervezeti egység
Budapest Környéki Törvényszék

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. február 14-én elrendelte annak az 5 gyanúsítottnak a letartóztatását, akiket a Nemzeti Nyomozó Iroda jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével és más bűncselekmény elkövetésével gyanúsít. 

A rendelkezésre álló adatok alapján Sz. Gy., V. A., Sz. T., S. I. M. és L. S. megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy 2018-ban – egy ismerősi-családi kötelékeken alapuló, erre szakosodott bűnszervezetet működtetve – jelentős mennyiségű kokain, amfetamin és marihuána kereskedelmével foglalkoztak Budapest területén.

Sz. Gy. gyanúsított megbízásából a forgalmazott kábítószereket V. A. gyanúsított közreműködésével szerezték be eddig ismeretlen személytől, - majd azt egy közösen bérelt ingatlanban történő köztes raktározást követően – értékesítették a vevőkörük részére. A gyanúsítottak a bűncselekményt szervezetten, összehangoltan követték el, és konspirációra törekedtek annak érdekében, hogy a büntetőjogi felelősségre vonást elkerüljék. A bűncselekményt hosszú időn keresztül, életvitel szerűen követték el, megélhetésüket a bűncselekmény útján realizált bevételből biztosították.
A rendőrség által lefoglalt kábítószerben található tiszta hatóanyag tartalom a végleges vizsgálati eredmény alapján is meghaladja a büntetőjogi értelemben vett jelentős mennyiség alsó határát.

A gyanúsítottak fenti cselekményei – bebizonyítottságuk esetén – alkalmasak a Btk. 176. §. (1) bekezdésében meghatározott és a (3) bekezdés szerint minősülő jelentős mennyiségű kábítószerre, társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének megállapítására.
A gyanúsítottak terhére rótt kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekmény büntetési tétele öt évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés, ezért a kiszabható büntetés súlyossága miatt megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak a büntetőeljárásban elérhetetlenné válnának, megszöknének, elrejtőznének.

Továbbá annak a veszélye is fennáll, hogy a gyanúsítottak a büntetőeljárásban részt vevő személyek jogellenes befolyásolásával, tárgyi bizonyítási eszköz megsemmisítésével vagy elrejtésével a bizonyítást veszélyeztetnék és szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követnének el. 
A Budakörnyéki Járásbíróság az ügyészi indítványt megalapozottnak találta, ezért elrendelte a gyanúsítottak letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban 2019. március 14-ig.

A döntés ellen a gyanúsítottak és védőik szabadlábra helyezés, illetve enyhébb kényszerintézkedés elrendelése érdekében fellebbezéssel éltek.
A döntés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2019. február 14.

                                       Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály