Budapest Környéki Törvényszék – Letartóztatták a tehervonatok kirablóit

Szervezeti egység
Budapest Környéki Törvényszék

Jelentős értékre, bűnszövetségben, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt nyomoz a Ceglédi Rendőrkapitányság az ellen a két férfi ellen, akiknek elrendelte a letartóztatását a Budakörnyéki Járásbíróság.

Miután a két gyanúsított megegyezett abban, hogy megélhetésüket vasúti szerelvények kifosztásával biztosítják, 2019 és 2020 között több hasonló bűncselekményt követtek el. Főként Budapesten, illetve nyílt vasúti pályaszakaszokon, forgalmi vagy egyéb okból álló vasúti szerelvényeket vettek célba és a rablásokat több társukkal, különböző felállásban – kapucniban és kesztyűben – hajtották végre. Ehhez, járművel megközelítették a szerelvényeket, amelyeket feszítő és vágó szerszámokkal törtek fel.
Ilyen formában az idősebb gyanúsított legalább 14 alkalommal vett részt vonatok kifosztásában – ebből 6 esetben fiatalabb társa is vele tartott. A lopási kár három alkalommal meghaladta az 500.000 forintot, de nem érte el az 5.000.000 forintot, hétszer meghaladta az 50.000 forintot, de nem haladta meg az 500.000 forintot, három esetben nem haladta meg az 50.000 forintot, míg egy alkalommal 6.947.500 Ft értékű volt.

Tekintettel a bűncselekmények szervezett jellegére, nagy tárgyi súlyára és a kiszabható büntetés mértékére megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a gyanúsítottak megszöknének, elrejtőznének, illetve a bizonyítást veszélyeztetnék. Mindemellett az ügyészi indítvány szerint letartóztatásuk a bűnismétlés elkerülése miatt is indokolt.
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a terhelteket, akiknek az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2021. május 8-ig. A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsítottak és védőik fellebbeztek ellene, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2021. április 8.

Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály