Budapest Környéki Törvényszék - Nyitva hagyott kapu vezetett balesethez – a sértett motorral ütközött össze a vádlott utcára kiszökött kutyájával

Szervezeti egység
Budapest Környéki Törvényszék

Gondatlanul járt el egy házkörüli munka során a terhelt. A férfi kutyája a nyitott kapun keresztül kiszökve okozott súlyos balesetet. Életveszélyt okozó gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége miatt emelt vádat a terhelt ellen a Pest Vármegyei Főügyészség, a Budapest Környéki Törvényszék pedig a 2024. február 5-én megtartott előkészítő ülésén hirdetett ítéletet a büntetőügyben.

2020. október 22-én a vádlott a házához tartozó kerítést festette. Eközben a kertkaput folyamatosan nyitva tartotta, arról azonban nem gondoskodott, hogy a kutyája az ingatlan területéről ne tudjon kimenni. Időközben a sértett segédmotorral közlekedett. Amikor a vádlott ingatlanja közelébe ért és a ház előtt parkoló autó mellett haladt el, a kertből kiszaladt a terhelt kutyája, az állatot pedig a sértett elütötte. A baleset következtében a sérült kutya visszamenekült az udvarba, majd később elpusztult. Az ütközést követően a sértett elvesztette az egyensúlyát, a motorjával eldőlt és az erőhatástól a talajon csúszva érte el véghelyzetét.
A szerencsétlenség következtében a férfi nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett és közvetett életveszélyes állapotba került.

Az előkészítő ülésen a vádlott a váddal egyezően beismerte a bűnösségét, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A törvényszék a beismerő nyilatkozatot elfogadta és az előkészítő ülésen ítéletet hozott.

A bíróság a vádlottat testi sértés vétségében mondta ki bűnösnek.  Ezért őt 1 év fogházbüntetésre ítélte, amelynek a végrehajtását 1 év próbaidőre felfüggesztette.

A döntést az ügyész, a vádlott és a védő is tudomásul vette, így az ítélet jogerős.

Budapest, 2024. február 5.

Budapest Környéki Törvényszék Sajtó- és Kommunikációs Osztály