Budapest Környéki Törvényszék - Pénzt és szerelmét követelte a bombával fenyegetőző férfi, gyorsított eljárásban állították bíróság elé

Szervezeti egység
Budapest Környéki Törvényszék

Három bomba robbantását is kilátásba helyezte a zaklató férfi, akit az Érdi Járásbíróság 2021. február 3-án gyorsított bíróság elé állításos eljárásban ítélte el.

2021. január 31-én a terhelt álnéven, a saját mobiltelefonjáról tárcsázta a 112-es segélyhívót, majd közölte a diszpécserrel, hogy bombát helyezett el egy bevásárlóközpont, egy hajléktalanszálló és a Vöröskereszt egy intézményének területén. Hozzátette, hogy amennyiben egy általa megnevezett nő – aki állítása szerint tönkretette az életét – nem jelenik meg meztelenül, 30.000 forinttal egy megjelölt helyen, akkor felrobbantja a robbanóeszközöket.
A veszélyhelyzet elhárítására a rendőrség nagy erőkkel vonult ki a megjelölt helyszínekre, amelyek kiürítéséről gondoskodtak – az intézkedés 180 személyt érintett. Bombát a hatóság emberei egyik helyszínen sem találtak, a terheltet pedig még aznap intézkedés alá vonták.

A tárgyaláson a vádlott elismerte a cselekmény elkövetését, lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Ezt a bíróság elfogadta, és a férfit három rendbeli közveszéllyel fenyegetés bűntettében mondta ki bűnösnek és a vele szemben korábban zaklatás vétsége miatt hozott büntetővégzésének próbára bocsátó rendelkezését hatályon kívül helyezte. A bíróság a vádlottat – halmazati büntetésül – 2 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 5 évi próbaidőre felfüggesztette, továbbá elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét.

Az indokolásban a bíróság kiemelte, hogy a köznyugalom súlyos megzavarása amiatt valósult meg, mert a bombariadó 3 helyszínt érintett, amelyek kiürítéséről a hatóságnak kellett gondoskodnia. Az intézkedésben 32 rendőr vett részt 14 szolgálati gépkocsival, több Pest megyei település rendőrkapitányságáról, valamint a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat. 

Enyhítő körülményként értékelte a bíróság egyebek mellett a beismerést, a megbánást, a vádlott rossz életkörülményeit. Súlyosító körülmény volt a többszörös halmazat, a próbára bocsátás hatálya alatti elkövetés, ahol ugyanaz a hölgy szerepelt sértettként hasonló fenyegetésekkel, valamint a nagy erők mozgósítását.

Az ítéletet az ügyész, a vádlott és a védő is tudomásul vette, így az jogerős.

Budapest, 2021. február 3.

Budapest Környéki Törvényszék Sajtó- és Kommunikációs Osztály